Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, rozpływający się w ustach tort na różne okazje. polecam.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31580
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9684
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2171
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4169
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 893
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31580
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9684
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2171
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4169
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 893
Składniki
I. BISZKOPT JASNO/CIEMNY: 6 białek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy mąke, proszek do pieczenia i żółtka i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewany do 175 stopni, tortownicę o średnicy 25 cm wysmarowujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Wlewamy połowe ciasta na biszkopt, do pozostałej części dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy, następnie wlewamy do tortownicy na jasną masę. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.
II. MASA ŚMIETANKOWA: Galaretkę sporządzamy w jednej szklance wody (250ml), studzimy. Następnie ubijamy śmietanę ze śmietan fixem. Po ostudzeniu galaretki wlewamy do śmietany i dalej ubijamy. Wkładamy na 30 minut do lodówki aż stężeje masa.
III. MASA KAJMAKOWA: Kasie i masło ucieramy na puch, dodajemy masę kajmakową i mieszamy aż do połączenia składników.
IV. Gruszki lub brzoskwinie kroimy w kostkę lub plasterki.
IV. Po wystuczeniu biszkoptu kroimy go na 2 części (jasną i ciemną). Na spód kładziemy jasny biszkopt, smarujemy konfiturą, kładziemy masę śmietankową, pokrojone w paski gruszki, następnie nakładamy ciemny biszkopt i smarujemy masą kajmakową. Ozdabiamy wg własnych upodowań.
Wkładamy na 3 godziny do lodówki.