Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najsmaczniejszych tortów. Masa śmietankowa przełożona konfiturą jagodową.
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 53
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 27
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 884
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 314
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 53
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 27
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 884
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 314
Składniki
Tortownica 20-22 cm. Spód wyłożony papierem do pieczenia. Całe jajka ubijamy z cukrem do białości, nawet kilkanaście minut. Gdy masa jest już bardzo gęsta, dodajemy cukier waniliowy, kurkumę i porcjami dosypujemy mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 175-170 C około 30 minut. Studzimy. Poncz: herbatę zaparzamy, lekko słodzimy, dodajemy sok z cytryny i ew. zapach cytrynowy. Studzimy. Całkowicie przestudzone ciasto kroimy na trzy części. Pierwszą warstwę nasączamy ponczem i cienko smarujemy konfiturą. JASNA MASA. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy fix, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Gotową masę rozkładamy na konfiturze. Nakładamy drugi krążek ciasta, nasączamy i szybko wkładamy do lodówki. MASA CIEMNA. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy fix, kakao i cukier z wanilią. Drugi kawałek biszkoptu smarujemy konfiturą i nakładamy ciemną masę. Wyrównujemy boki, nakładamy ostatni krążek ciasta, nasączamy i odstawiamy do lodówki. Następnie resztą konfitury smarujemy wierzch ciasta i znów wstawiamy do lodówki. MASA ZIELONA. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy fix ( prawie dwa opakowania), cukier waniliowy, młody jęczmień, skórkę i sok z limonki. Masą napełniamy rękaw cukierniczy i dekorujemy ciasto. Wstawiamy do lodówki.