Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najsmaczniejszych tortów. Masa śmietankowa przełożona konfiturą jagodową.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 788
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 923
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 133
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 788
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 923
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 133
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Składniki
Tortownica 20-22 cm. Spód wyłożony papierem do pieczenia. Całe jajka ubijamy z cukrem do białości, nawet kilkanaście minut. Gdy masa jest już bardzo gęsta, dodajemy cukier waniliowy, kurkumę i porcjami dosypujemy mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 175-170 C około 30 minut. Studzimy. Poncz: herbatę zaparzamy, lekko słodzimy, dodajemy sok z cytryny i ew. zapach cytrynowy. Studzimy. Całkowicie przestudzone ciasto kroimy na trzy części. Pierwszą warstwę nasączamy ponczem i cienko smarujemy konfiturą. JASNA MASA. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy fix, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Gotową masę rozkładamy na konfiturze. Nakładamy drugi krążek ciasta, nasączamy i szybko wkładamy do lodówki. MASA CIEMNA. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy fix, kakao i cukier z wanilią. Drugi kawałek biszkoptu smarujemy konfiturą i nakładamy ciemną masę. Wyrównujemy boki, nakładamy ostatni krążek ciasta, nasączamy i odstawiamy do lodówki. Następnie resztą konfitury smarujemy wierzch ciasta i znów wstawiamy do lodówki. MASA ZIELONA. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy fix ( prawie dwa opakowania), cukier waniliowy, młody jęczmień, skórkę i sok z limonki. Masą napełniamy rękaw cukierniczy i dekorujemy ciasto. Wstawiamy do lodówki.