Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort śmietankowy sprawdzi się nie tylko na wyjątkowe okazje. Możesz zaserwować go także jako deser podczas grillowego przyjęcia.
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1966
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2545
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 512
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52623
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 581
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1966
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2545
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 512
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52623
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 581
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu oddziel białka od żółtek, dodaj szczyptę soli i zacznij je ubijać na sztywno. Kiedy zaczną gęstnieć, dosypuj powoli cukier. Miksuj tak długo, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca.
Dodaj żółtka i miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie zamieszaj szpatułką lub łyżką. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza z włączoną grzałką górną i dolną, bez termoobiegu. Przelej masę na biszkopt to rantu lub tortownicy. Piecz przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wystudź na kratce.
Teraz przygotuj krem śmietanowy. Żelatynę rozpuść w 6 łyżkach gorącej wody i odstaw do napęcznienia.
Mocno schłodzoną śmietanę i mascarpone umieść w misce od miksera i ubijaj na wysokich obrotach.
Na koniec dodaj cukier puder i chwilę ubijaj. Nie miksuj zbyt długo, żeby nie przebić bitej śmietany.
Do ostudzonej żelatyny dodaj odrobinę kremu wymieszaj, a następnie przełóż ją do pozostałej śmietany. Krótko zmiksuj, aby składniki się połączyły.
Biszkopt podziel na dwie części, przecinając go wzdłuż. Najlepiej zrobić to ostrym nożem albo żyłką.
Posmaruj blat konfiturą malinową, a następnie niewielką warstwą kremu śmietanowego. Ułóż na tę część drugi biszkopt.
Resztę kremu śmietanowego użyj do dekoracji tortu z zewnątrz. Możesz to zrobić z pomocą rękawa, rozpoczynając od dołu biszkoptu. Po wyrównaniu boków i góry, włóż ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.
Udekoruj tort tak jak lubisz.