Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 2385
Dodano: 21.12.2017
Odsłon: 8877
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Biszkopt: Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić.
Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie.
Przelewamy do okrągłej formy (24cm) pieczemy 50 minut w 180oC. Po wystygnięciu biszkoptu dzielimy go na 3 równe blaty.
Orzechy kroimy na drobne kawałki. Łączymy razem z toffi.
Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę dzielimy na trzy równe części. Do jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę batoniki.
Przekładanie: Każdy biszkopt nasączamy kawą. Wykładamy kolejno masę orzechową, krem mascarpone, biszkopt, masa orzechowa, krem śmietanowy z batonami, biszkopt. Wierzch i boki ciasta smarujemy śmietaną i rozmazujemy masą karmelową.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 21 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
SUPER wygląda, ale chyba nie wypada już teraz jeść ;), choć zapewne bym się skusił, widziąc talerzyk z dużym kawałkiem tego ciacha :D1 Kto głosował? | Odpowiedz