Do góry

Desery Przepis na:

Tort straciatella

Tort straciatella

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3994

Dodano:

Odsłon: 42215

Torcik dla fanów straciatelli, delikatny, piankowy, intensywnie śmietankowy z dodatkiem płatków czekoladowych smakuje rewelacyjnie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a przede wszystkim nie wymaga większego nakładu czasu. Przed weselną gorączką okazał się strzałem w dziesiątkę.

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru szczypta soli
  • krem: 600 ml serka waniliowego
  • Danio 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 30% tabliczka czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 galaretki wiśniowe owoce kandyzowane (u mnie papaja i ananas)
  • 2 kieliszki wiśniówki
  • sok z połowy cytryny 1/2 kieliszka wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tort straciatella

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek i dokładnie ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy, przelewamy do tortownicy 23 cm śr. i pieczemy ok 20 minut w 170*C.

  2. Mleczko skondensowane łączymy z serkami Danio. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (ok 1 łyżce), gdy napęcznieje podgrzewamy, aby się rozpuściła (nie gotujemy!). Lekko przestudzoną żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do serka z mlekiem i dokładnie miksujemy. Śmietankę ubijamy na puszystą pianę i partiami dodajemy do masy. Na koniec wsypujemy startą czekoladę i całość delikatnie łączymy.

  3. Wiśniówkę, cytrynę i wodę łączymy ze sobą. Taką mieszanką nasączamy biszkopt. Na to wylewamy masę serową. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 3 godz, aby dobrze stężało.

  4. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Gdy galaretka lekko stężeje wylewamy ją na ciasto. Całość posypujemy kandyzowanymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń