Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składa się z delikatnego biszkopta, pysznej masy, oraz wielu kolorów. Dodatkiem, są słodkie obłoczki z bezy. Całość świetnie wygląda, i nie jest trudna do zrobienia.
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...
Odsłon: 1343
Ciasto „Dusigrosz ” to deser dla tych, którzy chcą zjeść dość pysznego, ale p...
Odsłon: 1155
Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...
Odsłon: 155
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...
Odsłon: 1343
Ciasto „Dusigrosz ” to deser dla tych, którzy chcą zjeść dość pysznego, ale p...
Odsłon: 1155
Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...
Odsłon: 155
Składniki
Najpierw przygotowujemy krem. 4 szklanki mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy, resztę składników miksujemy w 1 szklance mleka, wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy jak budyń-studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puch,dodajemy po łyżce budyniu dokładnie miksujemy-krem gotowy.
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, następnie mąkę, kakao, proszek Wylewamy do tortownicy,dno ma być wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Zimny biszkopt kroimy na pół, zarówno wzdłuż jak i w poprzek-tak by otrzymać 4 kawałki w kształcie półkola
Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Na tacę dajemy pierwszy kawałek biszkopta, ponczujemy, dajemy trochę kremu, i następny i tak postępujemy z wszystkimi 4 częściami-ustawiamy je w kształt tęczy-nie leżąco a stojąco. Łuk biszkopta smarujemy cienko kremem.
następnie masę dzielimy na 5 części, z czego 4 maja być małe porcje. Do mniejszych części kremu dajemy troszkę barwnika i dokładnie miksujemy. Następnie każdym kolorem robimy łuk tęczy, dopełniamy białym. białym kremem robimy rozetki na łuku. Tort wsadzamy do lodówki.
CHMURKI Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy aż do jego rozpuszczenia w międzyczasie dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną oraz barwnik. Masa wychodzi piękna i gęsta
Szprycą robimy na blaszce wyłożonej papierem chmurki, i suszymy około 2 godzin w temp 100 stopni.
Wystudzone chmurki układamy koło tęczy i gotowe :-)