Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny Tort , zasmakuje każdemu :)
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 203
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1329
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25125
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 203
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1329
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25125
Składniki
Biszkopt jasny : Przesiewamy mąkę i mieszany z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek , Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier ciągle miksując , później dodajemy po jednym żółtku. Powstałą masę mieszamy z powoli z mąką . Wylewamy do okrągłej blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około 30 minut. Biszkopt ciemny : Przesiewamy mąkę i mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek , ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli . Dodajemy cukier ciągle miksując , później dodajemy po jednym żółtku. Powstałą masę mieszamy powoli z mąką. Wylewamy do okrągłej blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około 25minut . Rodzynki możemy pokroić na mniejsze kawałki i zalewamy je mocną kawą do namoknięcia. Robimy krem , Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na puszystą masę. Mieszamy ją łyżką z serkami mascarpone i olejkiem . Rozdzielamy na 3 równe części do osobnych misek . Do pierwszej masy dodajemy startą czekoladę , do drugiej nasączone rodzynki a trzecią zostawiamy bez żadnych dodatków . Kroimy biszkopt jasny na 3 równe części , nasączamy wymieszaną kawą z likierem . Jeśli biszkopt ciemny bardzo nam wyrósł to kroimy tak żeby wyszła podobna część jak w biszkopcie jasnym . Również go nasączamy . (nasączamy bardzo dużo żeby był wilgotny ) .
Zaczynamy składać torta, na pierwszą część biszkopta nakładamy masa z czekoladą , przekładamy ciemnym biszkoptem i nakładamy masę z rodzynkami . Nakładamy jasny biszkopt i masę bez żadnym dodatków (można tą masę posypać kakaem) i nakładamy ostatni jasny biszkopt . Dociskami żeby masa dobrze się rozeszła . Szpatułką przejeżdżamy w koło torta. Wkładamy do lodówki . Masę kajmakową mieszamy żeby dobrze było można ją rozprowadzić po torcie . Smarujmy nią schłodzonego torta po bokach i górę. Możemy posypać kakaem . Dekorujemy według uznania . Tort najlepiej smakuje na drugi dzień . Smacznego :)