Do góry

Desery Przepis na:

Tort tiramisu z malinami

Tort tiramisu z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2396

Dodano:

Odsłon: 6679

Klasyczny deser jako tort. A maliny musiały być, bo to ulubione owoce mojej siedmiolatki.

Składniki

  • Biszkopt: 6 jajek
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • 120g mąki
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 30g ciemnego kakao
  • Masa: 250g malin
  • 5 żółtek
  • 100g cukru
  • 500g mascarpone
  • 200-300g śmietany kremówki
  • ok. 200g podłużnych biszkoptów
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kwadratową formę (25X25cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie połączyć z żółtkami.
    Mąkę wymieszać z kawą i kakao, przesiać i dodać do masy jajecznej. Masę przelać do przygotowanej formy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  2. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy.

  3. Biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Na dolnym placku ułożyć maliny. Przykryć 2/3 masy. Położyć drugi placek. Posmarować wierzch i boki resztą masy. Biszkopty przekroić na pół i poustawiać na brzegach tortu, lekko dociskając. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń