Do góry

Desery Przepis na:

Tort Toffifee

Tort Toffifee

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3212

Dodano:

Odsłon: 26212

Dzisiaj polecę Wam tort, który mimo tego, że do najlżejszych nie należy to jego kaloryczności prawie nie czuć. Z góry przeproszę za zdjęcia i ich jakość, ale nie chciałam „otwierać” tortu przed przybyciem gości, a ci z kolei zjawili się dobrze po godzinie 19 i światło było już nie to. Ostatni kawałek, który ledwo się uchował i to jeszcze nie w takiej wersji w jakiej miał (kwestia „nowych i wspaniałych” pomysłów na krojenie tortów, z resztą nie moich – pomińmy) pokazuję już w porannym świetle. Jest to na pewno jeden z tych wypieków z których jestem na prawdę dumna i to nie tylko z powodu pozytywnych komentarzy, które zebrał, ale i smaku który mi samej bardzo przypadł do gustu. Nie ukrywam, że wymaga on nieco czasu i pracy, ale na większe rodzinne świętowanie warto zebrać się w sobie i go przygotować. Pracę spokojnie można też rozłożyć na dwa dni. nie bójcie się też słodyczy – kremy nie są przesłodzone mimo iż po składzie przypuszczać możecie, ze jest to słodki ulepek.

Składniki

  • Biszkopt
  • 4 duże jaja (lub 5 średnich)
  • 120 g cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g roztopionego i przestudzonego masła
  • „Beza” orzechowa:
  • 3 białka (z dużych jaj)
  • 1 żółtko
  • 130 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 100 g drobno posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich)
  • Pralina:
  • 150 g wody
  • 300 g cukru
  • 300 g orzechów laskowych lub włoskich (posiekanych)
  • 1 łyżka masła
  • Krem pralinowy:
  • 3/4 przygotowanej wcześniej praliny
  • 150 g miękkiego masła
  • Krem toffi
  • 600 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu krówkowego na 3/4 litra
  • 200 g miękkiego masła
  • Krem czekoladowy
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny (z górką, rozpuszczona w niewielkiej ilości wody)
  • Dodatkowo
  • polewa czekoladowa (50 g masła, 2 łyżki śmietanki, 2 łyżki cukru i łyżka kakao)
  • pralina
  • pudełko czekoladek Toffifee
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, gdy tez nie rozpuści wbijamy kolejno żółtka. Maki, proszek i kakao przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej. Cienkim strumieniem wlewamy przestudzone masło. Dużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 – 30 minut. Studzimy i dzielimy na dwa blaty.

  2. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Na końcu wbijamy żółtko. Do masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, ocet i orzechy – mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy okrąg (o średnicy tortu). Ciasto wylewamy tak, aby mniej więcej osiągnąć naszkicowany kształt. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 -35 minut.

  3. Z cukru i wody gotujemy syrop – ma się pienić. W tym momencie dodajemy stopniowo orzechy – po łyżce lub dwie. Gotową masę zdejmujemy z ognia i dodajemy masło – mieszamy. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej orzechową pralinę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kwadrans – obserwujemy cały czas i wyjmujemy gdyby zaczęły się wcześniej palić. Pralinę studzimy tak, aby zastygła, wtedy łamiemy ją na kawałki i siekamy. Część zachowujemy do dekoracje – resztę wykorzystujemy do kremu.

  4. Miękkie masło ubijamy do białości, dodajemy stopniowo przygotowaną pralinę. Kremem pralinowym smarujemy przygotowany wcześniej biszkopt. Układamy bezę i odstawiamy do schłodzenia.

  5. Łyżkę cukru karmelizujemy i stopniowo dodajemy do niej odrobinę mleka. Gdy całość się skarmelizuje uzupełniamy karmel mlekiem. w 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy budyń krówkowy i pozostały cukier. Gotujemy wg zaleceń producenta a następnie studzimy. Miękkie masło ubijamy i dodajemy stopniowo budyń. Krem wykładamy na warstwę bezową, pozostawiając dwie łyżki masy. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu kakaowego i smarujemy cienko pozostałym kremem. Ciasto wstawiamy do lodówki, w międzyczasie przygotowujemy dekoracje.

  6. Schłodzoną śmietankę ubijamy i dodajemy cukier oraz kakao.
    Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do masy. Kremem dekorujemy brzegi tortu, na górze pozostawiamy sobie do zrobienia rozetek.

  7. Masło i śmietankę rozpuszczamy, dodajmy cukier, a na końcu kakao. Polewę studzimy i oblewamy nią tort. Brzegi i górę posypujemy praliną oraz dekorujemy kremem czekoladowym i przeciętymi na pół lub an ćwiartki czekoladkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

linkaem 02 maja 2016 Witam, zrobiłam, zmniejszyłam trochę ilość cukru.Jak dla mnie i tak za słodkie ale POLECAM! Następnym razem użyję mniej cukru przynajmniej o 80 gram gdzie jest napisane 150g. Ciasto pracochłonne ale warto się napracować bo smakuje wybornie dla łasuchów jakim jest mój syn. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń