Do góry

Desery Przepis na:

Tort truskawkowo - śmietankowy

Tort truskawkowo - śmietankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2923

Dodano:

Odsłon: 2995

Tort truskawkowo - śmietankowy to tort na cytrynowym biszkopcie przełożony kremem truskawkowo - śmietanowym z dodatkiem serka mascarpone. Tort nasączyłam sokiem cytrynowym wymieszanym z wodą i cukrem. Dodatkowo do jednej warstwy tortu dodałam dżem z czarnej porzeczki.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 3/4szkl. cukru zwykłego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olejek cytrynowy
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Poncz:
  • sok z jednej cytryny
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • ok. 250-300ml ciepłej wody
  • Krem:
  • 1 gotowy krem truskawkowy do tortów
  • 200ml mleka
  • 330ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 śmietan - fixy
  • 1 cukier waniliowy
  • dżem z czarnej porzeczki
  • Boki i wierzch tortu:
  • 400ml śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • ozdoby z masy marcepanowej
  • trufle czekoladowe
  • winogrona
  • posypki cukrowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tort truskawkowo - śmietankowy

Przygotowanie

  1. Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym na jasny puszysty krem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiałam razem z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki, a następnie dodałam ją partiami do utartych żółtek. Gdy składniki się połączyły do ciasta dodałam ubite białka i na koniec zapach cytrynowy. Wszystko wymieszałam i przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach ok. 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka czyli ok. godziny w temperaturze 170 stopni z włączonym termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Gdy wystygło przekroiłam biszkopt na trzy równe blaty.
    Cytrynę wymasowałam i wycisnęłam z niej sok. Do soku dodałam cukier i przegotowaną ciepłą wodę. Mieszałam aż cukier się rozpuścił.
    Zimne mleko wlałam do miski. Wsypałam proszek kremu truskawkowego i ubijałam go ok. 4 minuty tak jak napisano na opakowaniu. Do ubitego kremu dodałam serek mascarpone i zmiksowałam. Zimną śmietanę przelałam do drugiej miseczki. Wsypałam śmietan - fixy i cukier waniliowy i ubiłam ją na sztywny krem. Ubitą śmietanę dodałam do kremu truskawkowego z mascarpone i zmiksowałam.
    Zimną śmietanę (400ml) wlałam do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier waniliowy i ubiłam ją na sztywny krem.
    Złożenie tortu:
    Pierwszy blat biszkoptu nasączyłam 1/3 ponczu cytrynowego i rozsmarowałam połowę kremu truskawkowego. Przykryłam drugim blatem biszkoptu nasączyłam połową pozostałego ponczu i posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki. Wyłożyłam resztę kremu truskawkowego i ułożyłam trzeci blat biszkoptu. Nasączyłam go resztą ponczu cytrynowego. Wierzch i boki tortu posmarowałam ubitą śmietaną. Resztę śmietany przełożyłam do szprycy i wycisnęłam rozetki dookoła tortu układając pomiędzy nimi trufle czekoladowe. W jednym rogu ułożyłam róże i listki które przygotowałam z masy marcepanowej. Dodatkowo ozdobiłam tort posypkami cukrowymi i połówkami winogron.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń