Do góry

Desery Przepis na:

Tort truskawkowy z bezami

Tort truskawkowy z bezami

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 458

Dodano:

Odsłon: 44

Ten tort jest delikatny i powinien smakować każdemu. Polecam biszkopt zrobić dzień przed składaniem tortu, następnego dnia przygotować krem i złożyć tort, a w dniu podania polać polewą i fantazyjnie ozdobić. ;)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Krem truskawkowy:
  • 400 g śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g truskawek (mocno schłodzonych w lodówce)
  • 200 ml wrzątku
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Polewa:
  • 150 g białek czekolady
  • 2 łyżki musu truskawkowego (patrz: krem truskawkowy)
  • + suche beziki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ubić białka, dodawać stopniowo cukier. Przesiać mąki i delikatnie wmieszać na najmniejszych obrotach miksera lub łyżką. Przełożyć do okrągłej formy śr. 20-22 cm, wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 160°. Upuścić na podłogę z niskiej wysokości. Zostawić w otwartym piekarniku do lekkiego przestygnięcia. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wyjąć z formy, najlepiej kroi się na drugi dzień.

  2. Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić. Mocno schłodzone owoce zblendować na gładki mus. 2 łyżki musu odłożyć do lodówki, przyda się do polewy. Żelatynę i cukier zalać wrzątkiem. Wymieszać, aby oba składniki się rozpuściły. Energicznie mieszając dodać mus truskawkowy. Śmietankę ubić z mascarpone (muszą być zimne, z lodówki). Cały czas miksując dodać "galaretkę" truskawkową.

  3. Czekoladę rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika. Dodać podgrzany mus, energicznie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

  4. Biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jednym rozsmarować 1/4 kremu, poukładać bezy (kilka można zostawić do dekoracji), wyłożyć kolejną 1/4 kremu, położyć drugi blat biszkoptu, Resztą kremu obtoczyć tort (jest dosyć rzadki, ale ładnie zastygnie w lodówce). Schłodzić przez noc. Wyrównać powierzchnię i polać tort płynną polewą. Schłodzić przez 1 godzinę. Dowolnie ozdobić, ja ułożyłam fantazyjnie owoce i bezy. I gotowe! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń