Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort jest lekki i orzeźwiający. Zasmakuje zarówno małym, jak i dużym smakoszom.
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 240
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 95
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4556
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 174
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 114
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 240
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 95
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4556
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 174
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 114
Składniki
Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i żółtka. Ubijam. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę i piekę około 25 minut w temp. 170 stopni. Upieczone biszkopty jasny i ciemny nasączam likierem truskawkowym.
Masa truskawkowa: ½ kg truskawek miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję tężejący mus truskawkowy. Miksuję.
Pozostałe truskawki kroję w kostkę. Masę dzielę na dwie części. Do jednej części dodaję truskawki oraz borówki. Mieszam.
Na biszkopt jasny wykładam połowę masy z owocami. Przykrywam biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładam drugą część masy z owocami. Przykrywam biszkoptem jasnym. Masą truskawkową bez owoców smaruję boki i wierzch tortu oraz dekoruję brzegi. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Studzę. Płatkami obsypuję boki tortu. Wierzch tortu dekoruję świeżymi kwiatami oraz owocami. Gotowy tort wstawiam na godzinę do lodówki.