Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z kremem czekoladowym jak i ozdobami czekoladowymi.
biszkopt jasny-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30 cm.wyłożonej papierem tylko na dole.
Piec ok.25 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić.
biszkopt ciemny- Postąpić jak poprzednio, tylko z kakao.
Po przestygnięciu oba,przekroić na dwie połówki.
Dwa blaty jednego koloru, włożyć do dwóch tortownic
Dżem wymieszać z gorącą wodą. Ma starczyć na nasączenie 3 blatów biszkoptowych.
Nasączyć dwa w w tortownicy i resztę odstawić.
krem czekoladowy ciemny-Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z kremem w proszku. Dodać porcjami serek i jogurt, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo. Wyłożyć po połowie do dwóch tortownic.
Przykryć drugimi blatami biszkoptowymi. Tylko w jednej tortownicy nasączyć dżemem.
krem czekoladowy biały-Z kremem jasnym, tak samo postępujemy jak z ciemnym.
Większą połowę wykładamy na biszkopt na paterze.(reszta pójdzie na rozetki)
Przykrywamy drugą częścią tortu.
Zaraz resztę kremu,wkładamy do woreczka cukierniczego i robimy osobno na innej tacce rozetki. Nie można zwlekać, bo krem stwardnieje.Schładzamy tort i rozetki w lodówce.
Potem przenosimy tort na tackę i wyrównujemy boki.
krem czekoladowy tiramisu- Z tym kremem postępujemy tak samo jak z poprzednimi.Smarujemy cały tort i robimy ozdobny wzorek.
Nożem przenosimy gotowe rozetki na tort.
ozdoby- Malujemy wzór w/g własnej fantazji.
Robimy rożek z papieru.
Przygotowujemy pocięty papier do pieczenia w kartki.
Polewę roztapiamy nad parą i wlewamy do rożka, który dokładnie zakręcamy.
Malujemy polewą na kartkach, w/g wzoru. Przesuwamy dalej kartkę i malujemy następną ozdobę.
Wkładamy kartki z namalowanymi wzorami, do lodówki, na jakiś czas, aż ozdoby stwardnieją.
Ostrożnie odczepiamy od papieru i znowu wkładamy do lodówki. Wyjmujemy dopiero do dekoracji.
Ozdoby przyklejamy do kremu.
Tort kroimy ciepłym i ostrym nożem.
Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...
Odsłon: 15
Bułeczki zadowolą każdego łakomczucha. Proste w wykonaniu i smaczne. Nadzieni...
Odsłon: 26
Szybka w przygotowaniu , smaczna i kolorowa sałatka warzywno owocowa . Idealn...
Odsłon: 40
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 308
Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...
Odsłon: 15
Bułeczki zadowolą każdego łakomczucha. Proste w wykonaniu i smaczne. Nadzieni...
Odsłon: 26
Szybka w przygotowaniu , smaczna i kolorowa sałatka warzywno owocowa . Idealn...
Odsłon: 40
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 308
Składniki
biszkopt jasny-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić. biszkopt ciemny- Postąpić jak poprzednio, tylko z kakao. Po przestygnięciu oba,przekroić na dwie połówki. Dwa blaty jednego koloru, włożyć do dwóch tortownic
Dżem wymieszać z gorącą wodą. Ma starczyć na nasączenie 3 blatów biszkoptowych. Nasączyć dwa w w tortownicy i resztę odstawić.
krem czekoladowy ciemny-Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z kremem w proszku. Dodać porcjami serek i jogurt, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo. Wyłożyć po połowie do dwóch tortownic.
Przykryć drugimi blatami biszkoptowymi. Tylko w jednej tortownicy nasączyć dżemem.
krem czekoladowy biały-Z kremem jasnym, tak samo postępujemy jak z ciemnym. Większą połowę wykładamy na biszkopt na paterze.(reszta pójdzie na rozetki) Przykrywamy drugą częścią tortu. Zaraz resztę kremu,wkładamy do woreczka cukierniczego i robimy osobno na innej tacce rozetki. Nie można zwlekać, bo krem stwardnieje.Schładzamy tort i rozetki w lodówce. Potem przenosimy tort na tackę i wyrównujemy boki.
krem czekoladowy tiramisu- Z tym kremem postępujemy tak samo jak z poprzednimi.Smarujemy cały tort i robimy ozdobny wzorek.
Nożem przenosimy gotowe rozetki na tort.
ozdoby- Malujemy wzór w/g własnej fantazji. Robimy rożek z papieru. Przygotowujemy pocięty papier do pieczenia w kartki. Polewę roztapiamy nad parą i wlewamy do rożka, który dokładnie zakręcamy. Malujemy polewą na kartkach, w/g wzoru. Przesuwamy dalej kartkę i malujemy następną ozdobę. Wkładamy kartki z namalowanymi wzorami, do lodówki, na jakiś czas, aż ozdoby stwardnieją. Ostrożnie odczepiamy od papieru i znowu wkładamy do lodówki. Wyjmujemy dopiero do dekoracji.
Ozdoby przyklejamy do kremu.
Tort kroimy ciepłym i ostrym nożem.
Przepisy Desery
Desery
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Desery
deser z domową granolą
Desery
Sernik pieczony na jogurtach
Desery
Domowe lody w wafelku śmietankowe i kakaowe
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Bułeczki zadowolą każdego łakomczucha. Proste w wykonaniu i smaczne. Nadzieni...
Odsłon: 26
deser z domową granolą
Coś na słodko =)
Odsłon: 94