Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2790

Dodano:

Odsłon: 3189

Tort, którego nie może zabraknąć na urodzinach :D

Składniki

  • jajka 6 sztuk
  • cukier 12 łyżek
  • mąka tortowa 3 płaskie łyżki
  • kakao 2 pełne łyzki
  • Masa:
  • masło 2 kostki
  • cukier 2 szklanki
  • mleko 1,5 szklanki
  • sok z 2 cytryn
  • mleko w proszku 4 łyżki
  • Dodatkowo:
  • brzoskwinie w puszce 1 opakowanie
  • posypka cukrowa
  • posypka waflowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort urodzinowy

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na sztywną pianę na najwyższych obrotach. Do ubitych białek dosypuję po trochu cukier i ucieram do rozpuszczenia. Obroty zmniejszam do minimum i dodaję po jednym żółtku, przesiewam mąkę z dodatkiem kakao i mieszam do połączenia się składników.
    Piekarnik nagrzewam do 170°C, tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika na 35-45 minut. Upieczone wyjmuję i rzucam o podłogę z wysokości kolan.
    Odpinam obręcz i studzę ciasto, potem kroję na 3 części.
    Mleko zagotowuję, masło ucieram z cukrem na puch i dodaję po łyżce gorące mleko. Potem wsypuje mleko w proszku, a na końcu sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę wstawiam do lodówki.
    Brzoskwinie osączam na sicie zlewając cały zawarty w puszcze sok, rozcieńczam 1/2 szklanki przegotowanej wody i zostawiam do nasączenia blatów. Owoce kroję w plasterki.
    Na paterze układam jeden krążek biszkoptowy, nasączam ponczem brzoskwiniowym, układam plastry brzoskwiń, wykładam cienką warstwę masy, układam kolejny krążek, nasączam, układam plastry brzoskwiń, rozsmarowuję cienką warstwę masy, przykrywam trzecim krążkiem, nasączam i masą smaruję wierzch i boki ciasta.
    Pozostałą masę przekładam do rękawa cukierniczego, wyciskam różyczki ozdabiam posypką cukrową i waflową. Całość wstawiam na noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń