Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy BRAWL STARS

Tort urodzinowy BRAWL STARS

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8202

Dodano:

Odsłon: 904

Sernik na zimno w kształcie tortu. Tort serowy warstwowy z polewą czekoladową. Tort zrobiłam dla wnuczka, mojego brata, miłośnika BRAWL STARS.

Składniki

  • BISZKOPT: -3 jajka -50 g. cukru -30 g. mąki
  • -30 g. mąki ziemniaczanej -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/ KREM JAGODOWY:
  • -330 g. sera z wiaderka -500 ml. śmietanki 30 %
  • -1 łyżka cukru pudru -1 śmietan-fix -250 ml. frużeliny jagodowej
  • -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • 2/ KREM STRACCIATELLO:
  • -330 g. sera z wiaderka -750 ml. śmietanki 30 %
  • -2 łyżki cukru pudru -1 śmietan-fix -20 g. żelatyny
  • -1/2 szklanki wody -100 g. startej gorzkiej czekolady
  • 3/ KREM PORZECZKOWY:
  • -330 g. sera z wiaderka -500 ml. śmietanki 30 %-50 g.cukru pudru
  • -1 śmietan-fix -200 ml. frużeliny porzeczkowej, czerwonej
  • -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • TYNK: -150 g. masła
  • -100 ml. mleka skondensowanego-słodz. -100 g. mleka w proszku
  • DRIP-CAKE -100 g. czekolady mlecznej
  • -50 g. czekolady gorzkiej -ok.70 ml.śmietanki 30 %
  • OZDOBY: -150 g. mleka w proszku
  • -150 g. cukru pudru -parę łyżek mleka w płynie -farbki jadalne
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort urodzinowy BRAWL STARS

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką.Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok.20 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę i papier. Odstawić do przestygnięcia.Biszkopt włożyć z powrotem do tej samej tortownicy ale na dole z grubszą podkładką pod tort i wysoko zabezpieczonymi bokami.

  2. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Dalej ubijać dodając serek i frużelinę. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.

  3. krem 2- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Postąpić jak z 1 kremem, lecz czekoladę wmieszać na koniec po żelatynie. Wylać do tortownicy i schłodzić w lodówce.

  4. krem 2- Postąpić jak z 1 kremem i wylać do tortownicy. Ponownie schłodzić w lodówce, ale dłużej, najlepiej na całą noc.

  5. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.Przenieść na paterę.

  6. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować całą tort, wygładzić i schłodzić.

  7. drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, polewa szybko gęstnieje.

  8. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja). Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Brać porcjami, rozwałkować i w/g namalowanego wzoru powycinać.

  9. Farbki rozmieszać z odrobiną alkoholu i pomalować pędzelkiem wycięte formy.

  10. Resztę masy zafarbować i zrobić napis i kwiatki. Gotowe przechowywać w lodówce.

  11. Gotowy tort udekorować i przetrzymywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń