Do góry

Desery Przepis na:

Tort wiosenny w stylu drip cake

Tort wiosenny w stylu drip cake

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1391

Dodano:

Odsłon: 1561

Ten lekki wiosenny tort zbudowany jest z jasnego biszkoptu, przełożonego słodkim kremem chałwowym przełamanym kwaskową frużeliną malinową i delikatnym kremem śmietanowym. Wierzch tortu udekorowany jest pysznymi słodkościami, a dół kolorową posypką cukrową. Uwieńczeniem całości jest pyszna cieknąca czekolada mleczna.

Składniki

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka soku z cytryny szczyp
  • Frużelina malinowa:
  • 500 g malin mrożonych (w sezonie dodajemy świeże) 80 g cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki żelatyny
  • Krem chałwowy:
  • 200g chałwy 100ml mleka 0,5 kostki masła
  • Krem śmietanowy:
  • 500 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Nasączenie:
  • 250 ml przegotowanej ostudzonej wody 2 łyżki cukru 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Ganache:
  • 100 g czekolady mlecznej 100 g śmietany kremówki
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny

    Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka. Jeszcze chwilkę miksujemy, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki, delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do wyłożonej papierem blaszki (u mnie tortownica 24 cm). Pieczemy 35 min. w temp. 180 st. C.
    Po ostudzeniu dzielimy na 3 blaty.

  2. Frużelina malinowa

    Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy do gotujących się malin i mieszamy. Chwilkę gotujemy. Odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.

  3. Krem chałwowy

    Mleko wlewamy do rondla, dodajemy pokruszoną chałwę i zagotowujemy cały czas mieszając - żeby się nie przypaliło, następnie studzimy. Masło ucieramy i stopniowo, cały czas ucierając dodajemy chałwę.

  4. Krem śmietanowy

    Śmietanę i serek przekładamy do dużej miski. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier puder przesiany przez sitko. Całość miksujemy mikserem. Krem jest gotowy w chwili, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja zgęstnieje.

  5. Nasączenie

    Do wody dodajemy cukier i pozostałe składniki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

  6. Przełożenie

    Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem i wykładamy połowę frużeliny malinowej i cały krem chałwowy. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go, wykładamy drugą połowę frużeliny malinowej i 1/3 kremu śmietanowego. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który również nasączamy. Cały tort po zdjęciu rantu cukierniczego tynkujemy równiutko pozostałym kremem śmietanowym. Tort wstawiamy na całą noc do lodówki.

  7. Ganache

    Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i tężejącą wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy dowolnymi słodyczami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń