Do góry

Desery Przepis na:

Tort wiśniowy

Tort wiśniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 546 Ocena: 4881

Dodano:

Odsłon: 1228

Wczoraj były trzecie urodzinki mojej córeczki i z tej okazji przygotowałam dla niej tort. Jako, ze jest sezon na wiśnie, to postawiłam na smak wiśniowy. Tort zrobiłam na kokosowym biszkopcie z samych białek. Przełożyłam go budyniem o smaku wiśniowym, galaretką wiśniową z wiśniami i pianką wiśniową na bazie śmietany śnieżki i galaretki. Tort otynkowałam cienko ubitą śmietaną. Na wierzch położyłam opłatek z motywem z jednej z ulubionych bajek córeczki. Opłatek trochę mi się pomarszczył, ale dzieci i tak były zachwycone. Tort wyszedł smaczny, nie przesłodzony, idealny na letnią pogodę.

Składniki

  • Biszkopt kokosowy:
  • 1,5szkl. białek
  • 1szkl. cukru
  • 45g cukru waniliowego
  • 1,5szk mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5szkl. wiórków kokosowych
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • opcjonalnie kilka kropel olejku waniliowego
  • Nasączenie:
  • sok z cytryny
  • 250ml gorącej wody
  • 1 łyżka cukru
  • Budyń wiśniowy:
  • 1 budyń wiśniowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5szkl. mleka
  • 100g masła
  • Galaretka wiśniowa:
  • 2szkl wiśni wydrylowanych
  • 600ml gorącej wody
  • 2 galaretki wiśniowe
  • Pianka wiśniowa:
  • 150ml zimnego mleka
  • 1 opakowanie śmietany śnieżki
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 125ml gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 3 kubeczki po 200g śmietany 30%
  • 2 śmietan - fixy
  • 1 cukier waniliowy
  • dowolne ozdoby (u mnie opłatki tortowe, kwiatki waflowe i draże truskawkowe)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tort wiśniowy

Przygotowanie

  1. Przygotowanie tortu rozpoczęłam od upieczenia biszkoptu. Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam do wystygnięcia. Białka przełożyłam do dużej miski i ubiłam je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany, ciągle miksując wsypywałam powoli cukier zwykły i waniliowy i ubijałam, aż cukier się rozpuścił, a piana zrobiła się błyszcząca. Wsypałam wiórki kokosowe i wymieszałam delikatnie. Następnie przesiałam bezpośrednio do piany mąkę z proszkiem do pieczenia i znów wymieszałam ostrożnie łyżką. Na koniec cienkim strumieniem wlałam do ciasta roztopione masło i olejek waniliowy i znów wymieszałam do połączenia składników. Ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do suchego patyczka (ok. 40 minut) w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudziłam na metalowej kratce i przekroiłam na trzy blaty.

    Gorąca wodę wymieszałam z sokiem z cytryny i cukrem i odstawiłam do wystygnięcia. 1/3 ponczu nasączyłam pierwszy blat biszkoptu ułożony na paterze, w obręczy od tortownicy, w której się piekł.



    1szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier. Mieszankę przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, ugotowałam gesty budyń. Do gorącego budyniu dodałam masło i mieszałam, aż się rozpuściło i dokładnie połączyło z budyniem. Budyń wyłożyłam na nasączony biszkopt i przykryłam go drugim blatem biszkoptu. Biszkopt znów nasączyłam połową pozostałego ponczu.

    W 600ml gorącej wody rozpuściłam galaretki wiśniowe. Do gorącej galaretki dodałam wydrylowane wiśnie. Wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia. Wystudzoną galaretkę wstawiłam do lodówki, żeby zaczęła tężeć i taką tężejącą wyłożyłam na biszkopt. Na galaretce ułożyłam ostatni blat biszkoptu i nasączyłam go resztą ponczu.

    Galaretkę wiśniową rozpuściłam w 125ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Śmietanę śnieżkę wsypałam do zimnego mleka i ubijałam przez kilka minut aż powstał puszysty krem. Do ubitej śnieżki wlałam wystudzoną galaretkę i dokładnie wymieszałam. Masę wylałam na tort. Tort wstawiłam do lodówki, aby wszystkie masy stężały.

    Śmietanę 30% przelałam do miski. Wsypałam śmietan - fixy i cukier waniliowy i ubiłam na sztywno. Śmietaną posmarowałam wierzch i boki tortu. Tort udekorowałam opłatkiem cukrowym. Z reszty śmietany zrobiłam rozetki na rancie tortu i poutykałam w nie draże truskawkowe oraz kwiatki waflowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 26 lipca To jest prawdziwe dzieło sztuki - tort wyszedł pięknie :)!

Wskazówka dla wszystkich co do opłatka: najczęściej marszczy się on pod wpływem wilgoci. Polecamy najpierw dobrze wyrównać górną warstwę kremu, schłodzić ciasto i "przykleić" opłatek tuż przed podaniem go gościom (max. godzinę przed). Ryzyko, że nam się zmarszczy jest wtedy mniejsze. Pozdrawiamy!
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń