Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urodzinową kolejkę w tym roku zamykam tortem wiśniowym. :) Puszysty biszkopt z dodatkiem cynamonu przełożony jest wiśniowym kiślem, wiśniami i bitą śmietaną. Całość posypana jest wiórkami czekoladowymi, orzechami oraz wiśniami. ;)
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Składniki
Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od rozdzielenia białek od żółtek. Do białek dodawać stopniowo cukier, ubijać na sztywno. Następnie stopniowo dodawać żółtka.
Mąki, proszek oraz cynamon przesiać przez sito i dodać do jajecznej masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec przez 30 minut w temperaturze 170°C na góra-dół.
Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na 3 blaty z czego jeden z nich to wierzch do zjedzenia przy przygotowaniu. ;)
Wiśnie oddzielić od kompotu. Kompot przelać do rondelka. Gotować wraz z opartą skórką cytryny oraz dodatkiem mąki ziemniaczanej. Dokładnie mieszać i odstawić do wystygnięcia. Kisiel musi być zimny, żeby po połączeniu ze śmietaną, śmietana nam nie popłynęła.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukrów. Pierwszy blat biszkoptu wyłożyć śmietaną.
Na śmietanę nałożyć wiśnie. Zostawić kilka do ozdobienia wierzchu.
Na wiśnie przelać kisiel.
Nałożyć drugi blat, a na niego śmietanę do wysokości tortownicy.
Tort ozdobić rozetkami z pozostałej bitej śmietany. W puste miejsce nasypać wiórki czekoladowe. Rozłożyć wiśnie oraz orzechy włoskie.
Smacznego! :)