Do góry

Desery Przepis na:

Tort z czereśniami i brzoskwiniami

Tort z czereśniami i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6586

Dodano:

Odsłon: 3922

Prosty w wykonaniu, smaczny tort z czereśniami kandyzowanymi przekładany kremem waniliowym i brzoskwiniami !

Składniki

  • BISZKOPT KAKAOWY
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) + szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • MASA MASCARPONE
  • 250 g serka mascarpone
  • 200-250 g serka waniliowego (np. Danio)
  • 500 ml śmietany 36%
  • 4-5 łyżeczek cukru pudru
  • OWOCE: brzoskwinie z puszki, czereśnie kandyzowane, pół cytryny
  • pół tabliczki czekolady bądź płatki czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu kakaowego:

    W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy masa staje się gęsta stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy tak długo aż masa będzie sztywna, gęsta bez wyczuwalnego cukru.

    Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i krótko miksujemy. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę oraz kakao co jakiś czas mieszając delikatnie.

    Tortownice o wymiarach 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy w 180 stopniach 35-40 min. Należy patyczkiem sprawdzić czy biszkopt po wyznaczonym czasie jest gotowy.

    Kiedy biszkopt ostygnie kroimy go na 3 równe blaty.

  2. Przygotowanie kremu do tortu:


    Śmietankę ubijamy na sztywno a pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone oraz danio i krótko miksujemy jedynie do połączenia składników.

    *im więcej dodamy śmietany tym bardziej lekki i puszysty wyjdzie krem, im mniej tym bardziej zwarty i ciężki

  3. Przygotowanie owoców i nasączenia

    Czereśnie odcedzamy z zalewy. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Sok z brzoskwini przelewamy do szklanki i dodajemy sok z cytryny.

  4. Wykonanie tortu i dekoracji:

    Dolny blat biszkoptu nasączamy przygotowanym wcześniej sokiem z brzoskwini i cytryny. Nakładamy krem i równomiernie rozprowadzamy. Wciskamy krem kawałki brzoskwini. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i powtarzamy wcześniej wykonywane czynności. Ostatni blat odwracamy i spód jego nasączamy a następnie przykładamy na sam wierzch tortu. Pozostały krem rozsmarowujemy oraz wyrównujemy a boki obsypujemy czekoladą. Na wierzchu układamy czereśnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń