Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8502
Dodano: 19.06.2018
Odsłon: 2303
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
biszkopt jasny-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm.(wyłożonej tylko na dnie). Pieczemy ok. 25-30 min.175*.Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki.Jeden włożyć z powrotem do tortownicy i mało nasączyć sokiem z wiśni.
biszkopt ciemny-Białka ubić ze szczyptą soli,potem cukrem.Dodawać po żółtku i ubijać.Przesiewać do piany, budyń z mąką i proszkiem.Mieszać łyżką drewnianą.Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dole.Piec w 175* ok.20-25 min.
krem z białą czekoladą-Wymieszać żelatynę z gorącą wodą, ostudzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem. Miksując dodawać porcjami ser.Na koniec dolewać żelatynę, cały czas miksując, ale już nie za długo.Dodać startą czekoladę,szybko wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
Rozsypać połowę odsączonych wiśni.
Przykryć ciemnym biszkoptem. Ten można mocniej nasączyć.
Z drugim kremem, postąpić tak samo jak z pierwszym. Rozsmarować na ciemnym biszkopcie.
Rozsypać resztę wiśni.
Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu zdjąć obręcz i ułożyć tort na paterze.
krem czekoladowy-Nad parą roztopić czekolady w śmietance. Ostudzić od czasu do czasu mieszając.Zmiksować miękkie masło dodając po trochu czekoladowej śmietanki.
Posmarować cały tort.Można zrobić wzorek za pomocą ząbkowanej szpatułki.
ozdoby z mleka w proszku-Czekoladę roztopić nad parą i ostudzić do letniego. Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie.Dodać czekoladę i zagnieść. Część zafarbować na zielono, lub inny kolor. Wałkować i wycinać foremką(ja wtedy jeszcze profesjonalnej nie miałam, to posłużyłam się starą od pierniczków). Formować różyczki.Listki wyciąć odpowiednią foremką.
Ułożyć dekoracje na jeszcze nie zastygłym kremie na torcie.
Tort przetrzymywać w lodówce, kroić ciepłym i ostrym nożem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

konhambos 23 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Piekny i pyszny. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz