Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptem jasnym i ciemnym.Tort z kremem czekoladowym i wiśniami.Cały w masie czekoladowej i z ozdobami z mleka w proszku.
biszkopt jasny-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm.(wyłożonej tylko na dnie). Pieczemy ok. 25-30 min.175*.Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki.Jeden włożyć z powrotem do tortownicy i mało nasączyć sokiem z wiśni.
biszkopt ciemny-Białka ubić ze szczyptą soli,potem cukrem.Dodawać po żółtku i ubijać.Przesiewać do piany, budyń z mąką i proszkiem.Mieszać łyżką drewnianą.Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dole.Piec w 175* ok.20-25 min.
krem z białą czekoladą-Wymieszać żelatynę z gorącą wodą, ostudzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem. Miksując dodawać porcjami ser.Na koniec dolewać żelatynę, cały czas miksując, ale już nie za długo.Dodać startą czekoladę,szybko wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
Rozsypać połowę odsączonych wiśni.
Przykryć ciemnym biszkoptem. Ten można mocniej nasączyć.
Z drugim kremem, postąpić tak samo jak z pierwszym. Rozsmarować na ciemnym biszkopcie.
Rozsypać resztę wiśni.
Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu zdjąć obręcz i ułożyć tort na paterze.
krem czekoladowy-Nad parą roztopić czekolady w śmietance. Ostudzić od czasu do czasu mieszając.Zmiksować miękkie masło dodając po trochu czekoladowej śmietanki.
Posmarować cały tort.Można zrobić wzorek za pomocą ząbkowanej szpatułki.
ozdoby z mleka w proszku-Czekoladę roztopić nad parą i ostudzić do letniego. Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie.Dodać czekoladę i zagnieść. Część zafarbować na zielono, lub inny kolor. Wałkować i wycinać foremką(ja wtedy jeszcze profesjonalnej nie miałam, to posłużyłam się starą od pierniczków). Formować różyczki.Listki wyciąć odpowiednią foremką.
Ułożyć dekoracje na jeszcze nie zastygłym kremie na torcie.
Tort przetrzymywać w lodówce, kroić ciepłym i ostrym nożem.
Przepis dnia
Każdemu kojarzą się z dzieciństwem ,czy świętami Bożego Narodzenia. Mowa o o...
Odsłon: 30087
Delikatny, puszysty biszkopt czekoladowy i lekki krem śmietankowo-czekoladowy...
Odsłon: 1501
Pierwszy raz krówki z mlekiem w proszku jadłam w Ustce – to regionalny przysm...
Odsłon: 690
Prezentujemy Wam przepis, którego prostota mówi sama za siebie. Danie jest le...
Odsłon: 26
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej c...
Odsłon: 27
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 58
HASZLAMA, jaką dzisiaj Wam prezentujemy jest jedną z wielu wersji, jakie dla...
Odsłon: 48
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 61
Prezentujemy Wam przepis, którego prostota mówi sama za siebie. Danie jest le...
Odsłon: 26
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej c...
Odsłon: 27
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 58
HASZLAMA, jaką dzisiaj Wam prezentujemy jest jedną z wielu wersji, jakie dla...
Odsłon: 48
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 61
Składniki
biszkopt jasny-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm.(wyłożonej tylko na dnie). Pieczemy ok. 25-30 min.175*.Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki.Jeden włożyć z powrotem do tortownicy i mało nasączyć sokiem z wiśni. biszkopt ciemny-Białka ubić ze szczyptą soli,potem cukrem.Dodawać po żółtku i ubijać.Przesiewać do piany, budyń z mąką i proszkiem.Mieszać łyżką drewnianą.Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dole.Piec w 175* ok.20-25 min.
krem z białą czekoladą-Wymieszać żelatynę z gorącą wodą, ostudzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem. Miksując dodawać porcjami ser.Na koniec dolewać żelatynę, cały czas miksując, ale już nie za długo.Dodać startą czekoladę,szybko wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Rozsypać połowę odsączonych wiśni. Przykryć ciemnym biszkoptem. Ten można mocniej nasączyć.
Z drugim kremem, postąpić tak samo jak z pierwszym. Rozsmarować na ciemnym biszkopcie. Rozsypać resztę wiśni. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu zdjąć obręcz i ułożyć tort na paterze. krem czekoladowy-Nad parą roztopić czekolady w śmietance. Ostudzić od czasu do czasu mieszając.Zmiksować miękkie masło dodając po trochu czekoladowej śmietanki. Posmarować cały tort.Można zrobić wzorek za pomocą ząbkowanej szpatułki.
ozdoby z mleka w proszku-Czekoladę roztopić nad parą i ostudzić do letniego. Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie.Dodać czekoladę i zagnieść. Część zafarbować na zielono, lub inny kolor. Wałkować i wycinać foremką(ja wtedy jeszcze profesjonalnej nie miałam, to posłużyłam się starą od pierniczków). Formować różyczki.Listki wyciąć odpowiednią foremką.
Ułożyć dekoracje na jeszcze nie zastygłym kremie na torcie. Tort przetrzymywać w lodówce, kroić ciepłym i ostrym nożem.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Marlenka
Desery
Ciasto red velvet
Desery
Ciasto parzone
Desery
Bananoffee z płatkami owsianymi
Ciasto Marlenka
Marlenka to ciasto, które pokochają miłośnicy miodowników i kajmaku! Wygląda...
Odsłon: 273
Ciasto red velvet
Red velvet – ciasto niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonych – to idealna...
Odsłon: 535