Do góry

Desery Przepis na:

Tort z kremem śmietanowym, bananami i musem truskawkowym

Tort z kremem śmietanowym, bananami i musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 2102

Dodano:

Odsłon: 271

Smaczny torcik z kremem śmietanowym, banami oraz musem truskawkowym. Pyszne połączenie smaków na wyjątkową okazję. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl Przepis na 1 tort o średnicy 20 cm i wysokości 12 cm

Składniki

  • Biszkopt: 5 jajek
  • 130 gramów mąki tortowej (typ 550)
  • 40 gramów mąki ziemniaczanej
  • 150 gramów cukru
  • Krem śmietanowy: 330 gramów śmietanki 30%
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Karmelizowane banany: 3 banany
  • 30 gramów cukru
  • 30 gramów masła
  • Łyżka soku z cytryny
  • Mus truskawkowy: 450 gramów mrożonych truskawek
  • 60 gramów cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 300 mililitrów śmietany 36%
  • Poncz: sok z połowy cytryny
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 100 mililitrów wody
  • Tynk (Krem maślany na bezie szwajcarskiej): 400 gramów masła
  • 5 białek
  • 300 gramów drobnego cukru
  • Szczypta soli
  • Tylka 1M Wilton, różowy barwnik spożywczy, srebrne perełki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort z kremem śmietanowym, bananami i musem truskawkowym

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    • Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy
    • Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach
    • Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach
    • Mąki mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
    • Masę przelewamy do tortownicy (lub rantu cukierniczego) i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 bez termoobiegu (tortownicy niczym nie smarujemy)
    • Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia
    • Kiedy biszkopt ostygnie dzielimy go na 3 równe części i lekko nasączamy ponczem

  2. Krem:

    • Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone
    • Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany
    • Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut

    Karmelizowane banany:

    • Banany rozdrabniamy widelcem
    • Cukier wsypujemy na patelnię i podgrzewamy aż powstanie złoty karmel
    • Na patelnię dodajemy rozgniecione banany i łyżkę soku z cytryny, podgrzewamy kilka minut
    • Do całości dodajemy masło i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia

  3. Poncz:

    • Składniki na poncz mieszamy razem

    Mus truskawkowy:

    • Uwaga, mus truskawkowy najlepiej zacząć przygotowywać kiedy będziemy mieli już złożony 1 poziom tortu
    • Żelatynę zalewamy czterema łyżkami wody, pozostawiamy do spęcznienia (na kilka minut)
    • Truskawki umieszczamy na patelni wraz z cukrem i podgrzewamy aż zmiękną, następnie całość blindujemy
    • Rozdrobnione truskawki doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczania i studzimy
    • Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ostudzone truskawki z żelatyną i delikatnie mieszamy
    • Mus wstawiamy do lodówki i wyjmujemy gdy zaczyna tężeć

  4. Tynk:

    • Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do szklanej misy
    • Do białek dodajemy cukier, całość podgrzewamy nad kąpielą wodną do momentu rozpuszczenia cukru
    • Białka przekładamy do misy miksera, ubijamy około 10-12 minut do uzyskania sztywnej piany
    • Do piany dodajemy porcjami masło (w temperaturze pokojowej) w pewnym momencie masa ulegnie zważeniu, jest to normalne zjawisko w przypadku tego kremu, należy dalej ubijać, aż uzyskamy gładką konsystencję, na końcu dodajemy barwnik i chwilę mieszamy

    Składanie:

    • Biszkopt kroimy na trzy równe blaty
    • Dolny biszkopt nasączamy następnie smarujemy połową kremu śmietanowego, wykładamy karmelizowane banany i pokrywamy pozostałą częścią kremu
    • Drugi biszkopt również nasączamy i wykładamy mus truskawkowy
    • Kładziemy górny blat, a całość pokrywamy tynkiem i zdobimy według uznania (Ja użyłam tylki M1 firmy Wilton, różowego barwnika oraz srebrnych perełek)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń