Do góry

Desery Przepis na:

Tort z pianką truskawkową i kremem śmietankowym

Tort z pianką truskawkową i kremem śmietankowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10777

Dodano:

Odsłon: 259

Pyszny, lekki, delikatny, niezbyt słodki tort

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko duże 4 szt + 3 (mniejszy biszkopt)
  • cukier 0,5 szkl. + 1/3 szkl. (mniejszy biszkopt)
  • budyń śmietankowy lub waniliowy 3 op. (bez cukru) + 2 op. (mniejszy biszkopt)
  • proszek do pieczenia 0,5 płaskiej łyżeczki + 1/3 płaskiej łyżeczki (mniejszy biszkopt)
  • Pianka truskawkowa:
  • mrożone truskawki 75 dag
  • cukier puder 12 łyżek
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • żelatyna 2 pełne łyżki (2 dag)
  • śmietanka 30 lub 36% 750 ml
  • cukier waniliowy 1 op.
  • Krem śmietankowy:
  • mascarpone 25 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 400 ml
  • cukier puder 3 czubate łyżki
  • opcjonalnie barwnik
  • do nasączenia biszkoptu: woda 1 szkl + cukier 1 łyżeczka + sok z cytryny 1 łyżka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort z pianką truskawkową i kremem śmietankowym

Przygotowanie

  1. Przygotowanie tortu najlepiej rozłożyć na 2 dni.
    Biszkopt: (zawsze piekę dzień wcześniej): Z podanych składników piekę 2 biszkopty. Większy kroję na 2 blaty, mniejszy wyrównuję i zostawiam jeden blat (resztę można zjeść z częścią pianki truskawkowej, ponieważ trochę mi zostało)
    Białka z solą należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal miksując. Budynie i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 26cm), dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, piec w temp. 170 stopni ok. 30 - 35 min. (do tzw. suchego patyczka). Blachę z biszkoptem wyjąc z piekarnika i rzucić ją na podłogę z wysokości 30-40cm. Odstawić do wystudzenia. W ten sam sposób upiec drugi, niższy biszkopt. Po wystudzeniu wyrównać tak aby powstał jeden równy blat.

    W tym samym dniu przygotować mus truskawkowy do pianki.
    Truskawki rozmrozić, np. w temperaturze pokojowej lub wsypać zamrożone do garnka, przykryć i podgrzewać na najmniejszym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas potrząsnąć garnkiem lub zamieszać. Następnie zmiksować blenderem na mus, wylać na sitko zawieszone na czystym garnku lub misce i przetrzeć łyżką. To co pozostanie na sicie (około 2 łyżek) - wyrzucić. Przetarty mus zachować. Dodać do niego sok z cytryny, 8 łyżek cukru pudru i cukier wanilinowy. Wymieszać, całkowicie ostudzić.

    Na drugi dzień: Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody i namoczyć przez 10 minut, następnie chwilę podgrzać (np. w małym rondelku) i ciągle mieszając rozpuścić ją bardzo dokładnie (nie doprowadzić do wrzenia). Do płynnej żelatyny dodać 3 łyżki musu truskawkowego, wymieszać a następnie wlać do reszty musu, wymieszać i odstawić. Ostudzić jeśli mus się ocieplił.
    Ubić na sztywno schłodzoną śmietankę, w połowie ubijania zacząć dodawać stopniowo pozostałe 4 łyżki cukru pudru. Śmietanka na koniec ma być bardzo gęsta i sztywna. Dodać do niej, w dwóch partiach, ostudzony mus truskawkowy z żelatyną (ma być płynny a nie zastygnięty), za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub krótko miksując na minimalnym obrotach miksera.

    Pierwszy blat ułożyć na talerzu, zapiąć obręcz tortownicy, biszkopt skropić 2 łyżkami nasączenia. Wyłożyć część musu i wstawić do lodówki do zastygnięcia (około 1,5 godziny, albo krócej, mus nie musi być idealnie sztywny). Przykryć drugim blatem, skropić nasączeniem i wyłożyć kolejną część musu truskawkowego (część może zostać do zjedzenia skrawków biszkopta :-)) wstawić do lodówki na kilka godzin do czasu aż mus zastygnie.

  2. Krem śmietankowy: dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone ubić z cukrem pudrem na gładki sztywny krem. Częścią posmarować cienko wierzch i boki, wstawić do lodówki na ok. pół godz. Po tym czasie nałożyć na wierzch i boki kolejną warstwę kremu, wyrównać. Do dekoracji można dodać do kremu trochę barwnika. Dekorować według uznania, u mnie tylka 1M Wiltona

  3. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń