Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty do przygotowania tort śmietanowy z Pieguskami. Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm.
Tort kokosowo - jabłkowy z posmakiem agrestu, polany lustrzaną polewą czekol...
Odsłon: 808
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1561
Potrzebny był mi jogurt sojowy. Najpierw więc nauczyłam się robić własne domo...
Odsłon: 22
Szybkie i tanie całoroczne ciasto z owocami możesz użyć świeżych owoców sezon...
Odsłon: 1456
Smaczna jarska młoda kapusta duszona z marchewką , koperkiem i szczypiorkiem...
Odsłon: 3708
Prosty i smaczny deserek galaretki z bitą śmietaną idealny na upalne dni.
Odsłon: 682
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1561
Potrzebny był mi jogurt sojowy. Najpierw więc nauczyłam się robić własne domo...
Odsłon: 22
Szybkie i tanie całoroczne ciasto z owocami możesz użyć świeżych owoców sezon...
Odsłon: 1456
Smaczna jarska młoda kapusta duszona z marchewką , koperkiem i szczypiorkiem...
Odsłon: 3708
Prosty i smaczny deserek galaretki z bitą śmietaną idealny na upalne dni.
Odsłon: 682
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Nie przerywając ubijania dodawać po łyżeczce cukru.
Do ubitej piany dodać żółtka i jeszcze raz dobrze ubić całość.
Mąkę i kakao przesiać przez sitko, wsypać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy.
Piec w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut lub do suchego patyczka.
Biszkopt po upieczeniu wyjąć z tortownicy i pozostawić wystudzenia. Tortownicę umyć i dokładnie osuszyć.
Śmietanę ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 1 minutę.
Dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy i ubić na sztywno.
Wystudzony biszkopt położyć na dno tortownicy, w której był pieczony.
Na wierzchu rozprowadzić dżem, następnie 1/3 ubitej śmietany i ułożyć 7 ciastek (6 dookoła, 1 pośrodku).
Na ciastka wyłożyć 1/3 ubitej śmietany i ponownie warstwę 7 ciastek.
Resztę śmietany przełożyć do szprycy i ozdobić wierzch tortu. Jeśli nie masz szprycy, nie ma problemu, wierzch może być równiez gładki lub po prostu użyj widelca do stworzenia wzorów.
Tortownicę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby ciastka zmiękły.
Przygotować owoce.
Tuż przed podaniem oddzielić nożem tort od boku tortownicy i ostrożnie zdjąć bok.
Tort delikatnie przełożyć na paterę i ozdobić owocami.
Przepisy Desery
Desery
Tiramisu z truskawkami
Desery
Tarta z kremem czekoladowo-bananowym
Desery
Ciasto z owocami
Desery
Ciasto francuskie z owocami
Tiramisu z truskawkami
Tiramisu z truskawkami to doskonała alternatywa dla tradycyjnego włoskiego de...
Odsłon: 3
Tarta z kremem czekoladowo-bananowym
Pyszna tarta inna niż wszystkie.
Odsłon: 95