Do góry

Desery Przepis na:

Tort z Pieguskami

Tort z Pieguskami

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 1796

Dodano:

Odsłon: 184

Prosty do przygotowania tort śmietanowy z Pieguskami. Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm.

Składniki

  • Jajka 2 szt.
  • Mąka pszenna 50 g
  • Cukier 50 g
  • Kakao naturalne 1 łyżeczka
  • Ciastka Pieguski Milka 14 szt.
  • Dżem malinowy 1 łyżka
  • Śmietana 30% 300 ml
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
  • Cukier puder 1 łyżeczka
  • Dowolne owoce do ozdoby
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tort z Pieguskami

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

  2. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżeczce cukru.

  3. Do ubitej piany dodać żółtka i jeszcze raz dobrze ubić całość.

  4. Mąkę i kakao przesiać przez sitko, wsypać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.

  5. Masę przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy.

  6. Piec w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut lub do suchego patyczka.

  7. Biszkopt po upieczeniu wyjąć z tortownicy i pozostawić wystudzenia. Tortownicę umyć i dokładnie osuszyć.

  8. Śmietanę ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 1 minutę.

  9. Dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy i ubić na sztywno.

  10. Wystudzony biszkopt położyć na dno tortownicy, w której był pieczony.

  11. Na wierzchu rozprowadzić dżem, następnie 1/3 ubitej śmietany i ułożyć 7 ciastek (6 dookoła, 1 pośrodku).

  12. Na ciastka wyłożyć 1/3 ubitej śmietany i ponownie warstwę 7 ciastek.

  13. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i ozdobić wierzch tortu. Jeśli nie masz szprycy, nie ma problemu, wierzch może być równiez gładki lub po prostu użyj widelca do stworzenia wzorów.

  14. Tortownicę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby ciastka zmiękły.

  15. Przygotować owoce.

  16. Tuż przed podaniem oddzielić nożem tort od boku tortownicy i ostrożnie zdjąć bok.

  17. Tort delikatnie przełożyć na paterę i ozdobić owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń