Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort urodzinowy z biszkoptem z czekoladą. Tort z dwoma kremami i galaretkami. Tort oblany polewą czekoladową i ozdobiony kwiatkami z czekolady.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1243
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 178
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 478
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 75
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1243
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 178
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 478
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 75
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką.Dodać startą czekoladę i wymieszać ale nie długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i posmarować częścią dżemu.
galaretki- Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie, dodać maliny i ostudzić. Ponalewać do specjalnej foremki silikonowej do pralinek. Schłodzić i wyjąć zastygnięte galaretki. Czynność powtarzać do wyczerpania płynnej galaretki. Można całość wylać na tackę i po schłodzeniu pokroić w kostkę.
Połowę galaretek ułożyć do tortownicy na biszkopt z dżemem.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem i jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać łopatką startą na tarce czekoladę.Wyłożyć do tortownicy na galaretki i rozsmarować.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym.Posmarować dżemem.Poukładać resztę galaretek.
krem 2- Postąpić jak z pierwszym kremem z tym, że frużelinę zmiksować przed dodaniem żelatyny. Krem wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić tort na całą noc w lodówce. Po schłodzeniu, zdjęć rant z tortownicy i zabezpieczenia.
Przykryć paterą i obrócić "do góry nogami".
tynk-Zagotować mleko z cukrem i ostudzić. Miękkie masło zmiksować do białości. Potem z mlekiem w płynie a na koniec z mlekiem w proszku. Posmarować cały tort, lecz trochę zostawić na rozetki i zafarbować czerwonym jadalnym barwnikiem.Tort schłodzić.
polewa-Czekolady roztopić wraz ze śmietanką nad parą. Ostudzić do płynnego i polać tort. Boki posmarować spływającą polewą.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą.Na paskach papieru do pieczenia robić kleksy z polewy.Łyżeczką troszkę rozciągnąć kleksy.Delikatnie paskiem postukać i powkładać do środków po rurkach od ręczników papierowych.
Zrobić kleksy, troszkę postukać papierem i posypać maczkiem cukrowym i ułożyć większe perełki. Będą to środki kwiatków.
Zastygłe płatki, odkleić delikatnie od papieru.
Do środków mat silikonowych od babeczek, włożyć po kawałku papieru. Ułożyć kilka przygotowanych płatków, nalać płynnej tej polewy. Ułożyć następny rząd płatków. Nalać troszkę polewy i włożyć przygotowany środek.
Gotowe kwiatki odstawić do zastygnięcia.Potem delikatnie odkleić od karteczek.
Na dole tortu zrobić ozdobne rozetki jak i trzy rzędy na górze tortu. Udekorować kwiatkami i tort przechowywać w lodówce.
Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.