Do góry

Desery Przepis na:

Tort z trójkolorowymi rozetkami

Tort z trójkolorowymi rozetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 9093

Dodano:

Odsłon: 496

Tort typu śmietankowego z kolorowymi rozetkami. Tort z jasnym biszkoptem i dwoma kremami.

Składniki

  • BISZKOPT: -7 jajek -180 g. cukru
  • -120 g. mąki tortowej -120 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -ok.300 ml.rzadkiego musu porzeczkowego -410 g. dżemu malinowego
  • KREM JEŻYNOWY:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -250 g. serka mascarpone -400 g. jogurtu greckiego
  • -200 ml. musu jeżynowego -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -250 g. serka mascarpone -400 g. jogurtu greckiego
  • -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -100 g. mlecznej czekolady
  • OBŁOŻENIE:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -1 krem waniliowy do tortów w proszku
  • ROZETKI:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -1 krem śmietankowy do tortów w proszku -barwniki jadalne-czerwony, fioletowy, zielony
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort z trójkolorowymi rozetkami

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni blat biszkoptowy, ułożyć do tej samej tortownicy co biszkopt się piekł. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć połową musu porzeczkowego.

  3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie z serkiem, jogurtem i musem jeżynowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.

  4. Połowę dżemu poukładać w formie kleksów na krem.

  5. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą musu.

  6. krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem, z tym że na koniec po żelatynie wmieszać tartą czekoladę. Wylać do tortownicy i wyrównać.

  7. Porozkładać resztę dżemu.

  8. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić przez całą noc.

  9. Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść na paterę.

  10. obłożenie- Krem zmiksować ze śmietanką i serkiem w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały tort. Górę tortu można poklepać skręconym papierowym ręcznikiem.

  11. Na bokach tortu zrobić ozdobny szlaczek, specjalną packą.

  12. rozetki-Krem zrobić tak samo jak poprzedni. Podzielić do trzech miseczek i każdy zafarbować.

  13. Każdy krem włożyć do osobnego woreczka cukierniczego. Potem włożyć do specjalnego trój rozdzielczego adapteru z tylką M 1.

  14. Zrobić kolorowe rozetki na górze i dole tortu. Tort przetrzymywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń