Do góry

Desery Przepis na:

Tort z wiankiem kwiatków

Tort z wiankiem kwiatków

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6944

Dodano:

Odsłon: 416

Tort imprezowy, imieninowy. Tort z kremem porzeczkowym i stracciatello. Tort z dekoracją z mleka w proszku.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -200 g. cukru -100 g. mąki tortowej -100 g. mąki ziemniaczanej
  • -2 łyżki kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki oleju
  • NASĄCZENIE:
  • -250 ml. drylowanych wiśni w syropie
  • KREM PORZECZKOWY :
  • -330 ml.śmietanki 30 % -1 i 1/2 op.serka mascarpone tj.375 g.
  • -60 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -150 ml.musu porzeczkowego(tutaj z czerwonej i czarnej)
  • -18 g. żelatyny -ok. 1/2 szklanki wody
  • KREM STRACCIATELLA :
  • -330 ml.śmietanki 30 % -1 i 1/2 op.serka mascarpone tj.375 g.
  • -60 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -18 g. żelatyny
  • -ok. 1/2 szklanki wody -50 g. tartej gorzkiej czekolady
  • TYNK :
  • -400 g. masła -1/2 szklanki mleka 3,2%
  • -1/2 szklanki cukru -200 g. mleka w proszku
  • DEKORACJE:
  • -400 g. mleka w proszku -400 g. cukru pudru
  • -troszkę mleka w płynie -barwniki jadalne
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dolewać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać ale już łopatką,dolewając też olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć rozrzedzonym sokiem.

  3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek. Potem dodać mus i ubić.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.Nasączyć rozrzedzonym sokiem i porozrzucać wiśnie.

  5. krem 2- Postąpić jak z 1 kremem, z tym że, po zmiksowaniu z żelatyną,dopiero dodajemy czekoladę. Mieszamy szybko łopatką i wykładamy do tortownicy i rozsmarowujemy.

  6. Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić tort kilka godzin w lodówce.

  7. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''

  8. tynk-Mleko zagotować z cukrem i ostudzić.Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko z cukrem potem dosypując w proszku. Posmarować cały tort i wygładzić albo poklepać. Troszkę zostawić na rozetki, które zrobić na dole tortu.

  9. ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem.Podzielić na części i zafarbować. Za pomocą silikonowych mat wycisnąć różne kwiatki i listki. Zrobione dekoracje przetrzymać w lodówce. Dekoracje zrobiłam na dwa torty.

  10. Na torcie ułożyć dekoracje. Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 29 stycznia Prawdziwe cuda wianki:) Piękne dekoracje i apetyczne kremy:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 28 stycznia Pracowita jesteś i BARDZO ZDOLNA, ładniutki ten tort i na pewno pyszny :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 28 stycznia Jej, ile pracy włożonej w listki. Piękne. I do tego mascarpone. Taki krem uwielbiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 stycznia Od samego patrzenia można się najeść hehe, a o dekoracjach już wcześniej pisałem. CUDO :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 28 stycznia Przepiekne kwiatki. Ostatnio zachwycalam sie na PP tulipanami, ale te tez sa przesliczne :-)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń