Do góry

Desery Przepis na:

Tort z wiśniami

Tort z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 242 Ocena: 1102

Dodano:

Odsłon: 100

Piękny i aromatyczny tort na różne okazje.

Składniki

  • Jajka kurze - 6 szt.
  • Cukier drobny - 150 g
  • Cukier kryształ - 1/2 szklanki
  • Masło - 150 g
  • Mąka tortowa - 150 g
  • Czekolada gorzka 100 g - 2 tabliczki
  • Szczypta soli
  • Wiśnie mrożone - 450 g
  • Ser mascarpone - 250 g
  • Śmietana 30 % - 400 ml
  • Żelatyna - 2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
  • Serduszka czekoladowe do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort z wiśniami

Przygotowanie

  1. Jajka , żółtka oddzielić od białek. Proszek wymieszać z mąką tortową. Czekoladę 1 1/2 tabliczki rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ciepłą wymieszać z masłem. Ucierając dalej dodawać stopniowo po 1 żółtku, trochę cukru i mąki aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, połączyć delikatnie z ciastem.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 25 cm , dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 40 minut lub suchego patyczka.

  2. Wiśnie odłożyć 16 szt. Pozostałe włożyć do rondelka , dodać 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru kryształu , sok z cytryny, szczyptę soli i zagotować. Odlać 1/4 szklanki soku. Wiśnie gotować dalej , mąkę ziemniaczaną rozpuścić w troszkę wody i wlać do wiśni, gotować chwilę aż powstanie gęsty kisiel. Wystudzić.

  3. Śmietanę ubić na puszysto dodając stopniowo serek. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody , podgrzewać w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.

  4. Ciasto na tort podzielić na 3 części. Jedną umieścić na podstawce na tort.

  5. Do odlanego soku z wiśni dodać 3 łyżki herbaty i nasączyć ciasto. Pokryć 1 warstwą masy.

  6. Na masę wyłożyć połowę kisielu z wiśniami.

  7. Przykryć drugą warstwą ciasta i postąpić podobnie , nasączyć ułożyć masę, kisiel z wiśniami i przykryć 3 warstwą ciasta. Boki i wierzch tortu posmarować masą , odkładając uprzednio masy na kleksy.Pozostałą połowę tabliczki czekolady pokruszyć i obsypać boki. Na wierzchu tortu zrobić kleksy z masy, ułożyć po wiśni a następnie udekorować serduszkami czekoladowymi.

  8. Schłodzić kilka godzin w lodówce , pokroić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń