Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Tort z żelką owocową i dekoracją z kremu maślanego
  • Ciasta
  • Przepis na

Tort z żelką owocową i dekoracją z kremu maślanego

21.08.2021 Odsłon: 1627
5.0 (7 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Ika1961
Ika1961

Elegancki tort z dekoracją z kremu maślanego.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 966

do 60 min 60 min
4
wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 426

do 30 min 30 min
1
smaker
smaker
Ciasta

Najlepsze ciasto cynamonowe

Ciasta Najlepsze ciasto cynamonowe

Najlepsze, najprostsze i najszybsze do zrobienia ciasto cynamonowe. Wystarczy...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5134

do 30 min 30 min
8
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z polędwicy wieprzowej

Dania główne Roladki z polędwicy wieprzowej

Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.

  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 166

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort czekoladowo-orzechowy

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Torty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2699

> 60 min >60 min
45
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 21577

do 60 min 60 min
15
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 966

do 60 min 60 min
4
wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 426

do 30 min 30 min
1
smaker
smaker
Ciasta

Najlepsze ciasto cynamonowe

Ciasta Najlepsze ciasto cynamonowe

Najlepsze, najprostsze i najszybsze do zrobienia ciasto cynamonowe. Wystarczy...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5134

do 30 min 30 min
8
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z polędwicy wieprzowej

Dania główne Roladki z polędwicy wieprzowej

Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.

  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 166

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort czekoladowo-orzechowy

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Torty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2699

> 60 min >60 min
45
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 21577

do 60 min 60 min
15
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Tort z żelką owocową i dekoracją z kremu maślanego
Autor:
Ika1961
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • proporcje na tort o średnicy 22 cm:
  • ciasto:
  • 8 jaj od szczęśliwych kur
  • 1,5 szklanki* mąki pszennej typ 405
  • pół szklanki skrobi kukurydzianej
  • 2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • krem do przełożenia tortu i tynkowania:
  • 1 kg masła w temperaturze pokojowej
  • 500 g cukru pudru
  • 350 ml gorącego mleka
  • krem do dekoracji:
  • 600 g masła w temperaturze pokojowej
  • 400 ml mleka zagęszczonego** w temperaturze pokojowej
  • poncz:
  • 500 ml mocnej czarnej herbaty
  • 100 ml spirytusu - ilość alkoholu wg uznania
  • żelka:
  • 850 ml brzoskwiń w syropie płaska łyżka agaru
  • do wykonania tortu i dekoracji: rant lub tortownica o średnicy 22 cm folia do rantów***
  • szpatułka do tynkowania tortów
  • tylka do róż Wilton 125 lub 126
  • tylka do listków 70 lub 352
  • barwniki spożywcze: turkusowy, zielony, różowy
  • złoty brokat spożywczy w żelu
  • talerz obrotowy
Sposób przygotowania:
1

Ciasto: Do dzieży robota wbijamy całe jajka, wsypujemy sól i cukier. Końcówką rózga ubijamy początkowo na wolnych obrotach. Po około 3 minutach zwiększamy na wysokie obroty. Ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy, tzw. kogel-mogel. Do ubitej masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą. Mieszamy za pomocą silikonowej łopatki. Masę przelewamy do tortownicy lub rantu. Pieczemy w temperaturze 175°C około 45 minut. Ciasto sprawdzamy nakłuwając długą wykałaczką. Jeśli patyczek jest suchy oznacza to, że biszkopt jest upieczony. Biszkopt studzimy na kratce. Najlepiej do następnego dnia.

2

Krem do przełożenia i tynkowania: Masło umieszczamy w dzieży robota. Za pomocą końcówki - rózga - miksujemy do białości. Następnie ciągle miksując dodajemy stopniowo cukier puder. Ubijamy do momentu uzyskania jednolitej puszystej masy. Ciągle miksując bardzo cienką strużką wlewamy gorące mleko. Miksujemy do momentu uzyskania lśniącej, puszystej masy.

3

Żelka owocowa: Brzoskwinie wraz z syropem miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy agar. Doprowadzamy do zagotowania. Wylewamy płaską plastikową tacę o gładkim dnie. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia na 30-40 minut. Za pomocą obręczy o średnicy 15 cm z żelki wycinamy 4 koła.

4

Poncz: Gorącą herbatę mieszamy ze spirytusem. Proporcje alkoholu możemy zmienić wg własnego smaku i gustu.

5

SKŁADANIE TORTU: Biszkopt kroimy na cienkie krążki. Mnie udało się przekroić na 5 krążków.

6

Rant wykładamy folią do rantów. W rancie układamy pierwszy krąg biszkoptu. Skrapiamy ponczem. Na środku układamy żelkę.

7

Za pomocą rękawa cukierniczego dookoła żelki wyciskamy krem. Następnie układamy kolejny biszkopt, skrapiamy ponczem, układamy żelkę i krem. Powtarzamy jeszcze 2 razy tę czynność. Ostatniego biszkoptu nie skrapiamy ponczem i nie kładziemy na niego żelki i kremu. Tort odstawiamy do zastygnięcia minimum na 2 godziny. Najlepiej na całą noc. Pozostały krem odstawiamy do lodówki, najlepiej w plastikowym zamykanym pojemniku, żeby nie przejął innych zapachów. Krem będzie potrzebny do tynkowania tortu. Przed tynkowaniem krem należy wyjąć wcześniej z lodówki by był w temperaturze pokojowej.

8

Tort wyjmujemy z rantu. Pozostały krem od przekładania tortu dzielimy na 3 części.

9

Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy krem na wierzch i boki tortu. Następnie za pomocą szpatułki wygładzamy wierzch i boki tortu. Tort odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.

10

Następnie tynkujemy go na biało jeszcze raz. Ponownie odstawiamy na 1- 2 godziny do lodówki.

11

Pozostały krem barwimy na turkusowy kolor.

12

Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy na wierzch i boki tortu turkusowy krem. Krem wygładzamy. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia.

13

W czasie, gdy tort zastyga przygotowujemy dekorację.

14

Krem do dekoracji: Masło w dzieży robota kuchennego miksujemy do białości za pomocą końcówki - rózga. Ciągle miksując stopniowo dodajemy zagęszczone mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiego, lśniącego kremu. Krem dzielimy na 2 części. 3/4 kremu barwimy na różowo. Pozostałą część barwimy na zielono.

15

Za pomocą tylki do róż robimy róże, mniejsze, większe i pąki kwiatów. Róże układamy na tacy i schładzamy w zamrażarce przez minimum godzinę. Schłodzone kwiaty spokojnie możemy wziąć w ręce i dowolnie ułożyć na torcie. Za pomocą tylki do listków z zielonego kremu przy różach wyciskamy listki. Za pomocą jadalnego złotego brokatu w żelu wyciskamy złotą rosę.

16

* szklanka o pojemności 250 ml ** domowe mleko zagęszczone: Składniki: 1,5 l świeżego mleka 2 szklanki cukru białego 5 łyżek gorącej wody pół łyżeczki soli Szeroki garnek z grubym dnem, polewamy gorącą wodą i posypujemy solą. Do tak przygotowanego garnka, wlewamy świeże mleko i zagotowujemy. Regulujemy temperaturę pod garnkiem, i gotujemy powoli, mieszając 15 minut. Do gotującego mleka wsypujemy cukier. Ciągle mieszając gotujemy powoli mleko,aż mleko odparuje, nabierze ciemno-złotego koloru, będzie gęściejsze i poczujemy zapach kajmaku.Trwa to od 1,5 do 2 godzin. Jeśli zagęszczonego mleka nie spożywamy, od razu, to przelewamy je do słoiczków(wyparzonych)zakręcamy. Z tej porcji otrzymałam 2 słoiczki o pojemności 330 ml. *** wyłożenie rantu folią ułatwia wyjęcie tortu z rantu Tort najlepiej tynkować na obrotowej paterze.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki