Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort żurawinowy"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
Składniki
Czas ok. 90 min; porcja – 580 kcal, cena 1,90 zł.
Krok pierwszy. Suszoną żurawinę przebierz. W rondelku podgrzej lekko 60 ml likieru (np. wiśniowego). Dodaj 3 łyżeczki mielonego cynamonu. Wsyp suszone owoce. Odstaw do namoczenia na 12 godzin.
Krok drugi . Całe jajka zmiksuj na puszystą masę razem z cukrem trzcinowym. Dalej miksując, stopniowo dodawaj mąkę, 80 ml likieru wiśniowe- go, 50 ml oleju, 4 dag kakao oraz odrobinę czerwonego barwnika.
Krok trzeci. Na koniec, do powstałej masy na biszkopt, wsyp namoczone i osączone suszone owoce żura winy. Całość starannie wymieszaj, przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz około 50 minut w 170 st.
Krok czwarty. Upieczony biszkopt przekrój na 3 blaty. Każdy blat nasącz likierem lub wodą z olejkiem wiśniowym. Kremówkę ubij na sztywno z 5 dag cukru pudru. Zmiksuj razem z serkiem mascarpone.
Krok piąty. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego. Przełóż nim blaty. Resztą kremu posmaruj wierzch i boki tortu, wyciśnij dekoracyjny rant. Ozdób świeżą żurawiną (np. ugotowaną i obto czoną w cukrze).Źródło: Świat kobiety