Do góry

Desery Przepis na:

Tortowe z kremem, bananami i galaretką

Tortowe z kremem, bananami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8245

Dodano:

Odsłon: 3240

Ciasto biszkoptowe z dwoma różnymi kremami. Ciasto z bananami i galaretką. Ciasto z rozetkami, może zastąpić tort.

Składniki

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
  • -5 jajek -150 g. cukru -2 budynie czekoladowe tj.80 g.:
  • -1 łyżka mąki tortowej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM SEROWO-PORZECZKOWY:
  • -1/2 kg. sera twarogowego z wiaderka -600 ml. śmietanki 30 %
  • -300 ml. musu z czerwonej porzeczki -80 g. cukru pudru
  • -1 śmietan-fix -20 g. żelatyny -ok.100 ml. wody
  • KREM SEROWO-JAGODOWY:
  • -1/2 kg. sera twarogowego z wiaderka -350 ml. śmietanki 30 %
  • -200 ml. musu z czarnych jagód -80 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -20 g. żelatyny -ok.100 ml. wody
  • OWOCE: -5 bananów
  • GALARETKI: -4 galaretki krystaliczne -1200 ml. wody
  • ROZETKI:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -250 ml. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone -15 g. cukru pudru
  • -10 g żelatyny -1/3 szklanki wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tortowe z kremem, bananami i galaretką

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Drugi upiec taki sam.Jeden biszkopt włożyć do tej samej blaszki, co piekliśmy i wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.

  2. krem porzeczkowy-Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem,fixem, stopniowo dodawanym twarogiem i musem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i miksować ale nie za długo. Wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.

  3. Przykryć drugim biszkoptem.

  4. krem jagodowy-Postąpić jak z poprzednim kremem, wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.

  5. Poukładać plasterki bananów.

  6. galaretka- Wodę zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić w niej galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać do blaszki po bananach.Schłodzić w lodówce przynajmniej z pół godziny.

  7. rozetki-Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem,serkiem i jogurtem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i miksować ale nie za długo. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki na zastygniętej galaretce.Ciasto przetrzymywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń