Do góry

Desery Przepis na:

Tradycyjna szarlotka z orzechami

Tradycyjna szarlotka z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 10330

Dodano:

Odsłon: 297

Pyyycha. Tradycyjna bez udziwnień, chociaż dodałam trochę orzechów dla chrupkości.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • margaryna 250 g
  • 1 jajko
  • cukier 110 g
  • śmietana 18 % do 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • szczypta soli
  • Nadzienie : jabłka kwaskowe 1100 g
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • posiekane orzechy włoskie 6-7 łyżek
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm.
    Ciasto jest na dwie szarlotki w tej formie. Dlatego połowę od razu zamrażam.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu 1/2 ciasta zawijam w folię i zamrażam.
    Resztę zawijam w folię schładzam w lodówce, 1 do 2 godzin.
    Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki, potem lekko odcisnąć nadmiar soku.
    Jabłka wymieszać z mąką i 4 łyżkami orzechów.
    Spód tortownicy lekko wysmarować tłuszczem, posypać bułką i wyłożyć ciastem. Potem nałożyć jabłka, całość posypać resztą orzechów.
    Piec w 180 C przez około 60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 11 lutego Chętnie zjadłabym taki kawałeczek:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 lutego Ciacho dla nas, bo po latach przekonaliśmy się do pieczenia ;) Jabłek pod dostatkiem, orzechów też, więc trzeba się za to zabrać. Pyszna szarlotka i te chrupiące orzechy, mniam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń