Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-07-2017
Nadeszła kolejna fala upałów. Dla ochłody proponuję Wam pyszne lody o smaku kawy latte. Te powstały według tradycyjnej, babcinej receptury – na żółtkach. Są naprawdę przepyszne. Koniecznie spróbujcie!
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 13
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 20
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 95
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 13
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 20
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 95
Składniki
Mleko, kremówkę i kawę w proszku łączymy w garnku o grubym dnie. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, aż zacznie wrzeć.
Zanim mleko się zagotuje, ubijamy żółtka z dodatkiem cukru na puszystą i jasną masę (tak jak na kogel mogel). Najlepiej użyć do tego miksera. Do ubitych żółtek dodajemy połowę zagotowanego mleka i miksujemy. Mleko z żółtkami przelewamy do garnka z resztą mleka. Całość podgrzewamy na małym ogniu, ważne jest aby nie doprowadzić do wrzenia, bo może się zwarzyć. Krem powinien lekko zgęstnieć, wtedy przykrywamy go folią i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Kiedy masa jest schłodzona przelewamy ją do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją. Zamrożoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.
Jeśli nie mamy maszynki to schłodzony krem miksujemy i przekładamy do pojemnika, który następnie wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut przez 3 godziny wyciągamy lody i je miksujemy, aby nie powstały kryształki lodu. Smacznego ;)