Desery Przepis na:
Tradycyjne lody na bazie żółtek o smaku kawy latte

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3908
Dodano: 26.06.2017
Odsłon: 3966
Składniki
- pół szklanki śmietanki 36%
- 1,5 szklanki mleka 3,2%
- pół szklanki cukru (chyba że nasza kawa latte jest słodka to wtedy dajemy mniej)
- 3 opakowania kawy latte w proszku (u mnie każde po 12,5 g)
- 3 żółtka
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mleko, kremówkę i kawę w proszku łączymy w garnku o grubym dnie. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, aż zacznie wrzeć.
-
Zanim mleko się zagotuje, ubijamy żółtka z dodatkiem cukru na puszystą i jasną masę (tak jak na kogel mogel). Najlepiej użyć do tego miksera.
Do ubitych żółtek dodajemy połowę zagotowanego mleka i miksujemy. Mleko z żółtkami przelewamy do garnka z resztą mleka. Całość podgrzewamy na małym ogniu, ważne jest aby nie doprowadzić do wrzenia, bo może się zwarzyć. Krem powinien lekko zgęstnieć, wtedy przykrywamy go folią i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. -
Kiedy masa jest schłodzona przelewamy ją do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją. Zamrożoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.
-
Jeśli nie mamy maszynki to schłodzony krem miksujemy i przekładamy do pojemnika, który następnie wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut przez 3 godziny wyciągamy lody i je miksujemy, aby nie powstały kryształki lodu.
Smacznego ;)
Komentarze do przepisu (1)

laveheart 25 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Coś dla mnie, uwielbiam kawę. A szczególnie caffe latte ♥ Mega plus za przepis :)1 Kto głosował? | Odpowiedz