Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-07-2017
Nadeszła kolejna fala upałów. Dla ochłody proponuję Wam pyszne lody o smaku kawy latte. Te powstały według tradycyjnej, babcinej receptury – na żółtkach. Są naprawdę przepyszne. Koniecznie spróbujcie!
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2350
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3515
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4285
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74338
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2350
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3515
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4285
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74338
Składniki
Mleko, kremówkę i kawę w proszku łączymy w garnku o grubym dnie. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, aż zacznie wrzeć.
Zanim mleko się zagotuje, ubijamy żółtka z dodatkiem cukru na puszystą i jasną masę (tak jak na kogel mogel). Najlepiej użyć do tego miksera. Do ubitych żółtek dodajemy połowę zagotowanego mleka i miksujemy. Mleko z żółtkami przelewamy do garnka z resztą mleka. Całość podgrzewamy na małym ogniu, ważne jest aby nie doprowadzić do wrzenia, bo może się zwarzyć. Krem powinien lekko zgęstnieć, wtedy przykrywamy go folią i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Kiedy masa jest schłodzona przelewamy ją do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją. Zamrożoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.
Jeśli nie mamy maszynki to schłodzony krem miksujemy i przekładamy do pojemnika, który następnie wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut przez 3 godziny wyciągamy lody i je miksujemy, aby nie powstały kryształki lodu. Smacznego ;)