Dania z makiem królują na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się wyłącznie do ciast z tym dodatkiem. W wielu domach przygotowuje się również tradycyjne makiełki, są nie tylko smacznym, ale również bardzo sycącym deserem. Przypominają nieco śląskie makówki, chociaż w tym wypadku zamiast bułek lub sucharków wykorzystuje się domowy makaron.
Tradycyjne makiełki wigilijne. Proste i bardzo smaczne
Składniki
- Domowy makaron (np. łazanki wstążki lub kokardki)
- Masa makowa:
- 200 g mielonego maku
- ok. 200 ml mleka
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2-3 łyżki miodu
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 100 g suszonych moreli
- 1 łyżka masła
- kilka kropel aromatu migdałowego
Składniki
- Domowy makaron (np. łazanki wstążki lub kokardki)
- Masa makowa:
- 200 g mielonego maku
- ok. 200 ml mleka
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2-3 łyżki miodu
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 100 g suszonych moreli
- 1 łyżka masła
- kilka kropel aromatu migdałowego

Etapy przygotowania
Mak zalej gorącym mlekiem, a następnie odstaw na minimum godzinę. W międzyczasie posiekaj wszystkie bakalie, jednak nie rób tego zbyt drobno. Mak zmiel dwukrotnie, a następnie dodaj do niego miód, aromat migdałowy, miękkie masło oraz bakalie. Całość dokładnie wymieszaj.
Makaron ugotuj, odcedź i dodaj do niego przygotowaną wcześniej masę makową. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz doprawić makiełki dodatkową porcją miodu.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1497
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10111
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 916
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1497
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10111
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 916



Składniki
- Domowy makaron (np. łazanki wstążki lub kokardki)
- Masa makowa:
- 200 g mielonego maku
- ok. 200 ml mleka
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2-3 łyżki miodu
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 100 g suszonych moreli
- 1 łyżka masła
- kilka kropel aromatu migdałowego
Mak zalej gorącym mlekiem, a następnie odstaw na minimum godzinę. W międzyczasie posiekaj wszystkie bakalie, jednak nie rób tego zbyt drobno. Mak zmiel dwukrotnie, a następnie dodaj do niego miód, aromat migdałowy, miękkie masło oraz bakalie. Całość dokładnie wymieszaj.
Makaron ugotuj, odcedź i dodaj do niego przygotowaną wcześniej masę makową. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz doprawić makiełki dodatkową porcją miodu.