Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dania z makiem królują na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się wyłącznie do ciast z tym dodatkiem. W wielu domach przygotowuje się również tradycyjne makiełki, są nie tylko smacznym, ale również bardzo sycącym deserem. Przypominają nieco śląskie makówki, chociaż w tym wypadku zamiast bułek lub sucharków wykorzystuje się domowy makaron.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 328
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 239
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1370
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 328
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 239
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1370
Składniki
Mak zalej gorącym mlekiem, a następnie odstaw na minimum godzinę. W międzyczasie posiekaj wszystkie bakalie, jednak nie rób tego zbyt drobno. Mak zmiel dwukrotnie, a następnie dodaj do niego miód, aromat migdałowy, miękkie masło oraz bakalie. Całość dokładnie wymieszaj.
Makaron ugotuj, odcedź i dodaj do niego przygotowaną wcześniej masę makową. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz doprawić makiełki dodatkową porcją miodu.