Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na faworki to mąka, żółtka, niewiele tłuszczu i cukru oraz trochę spirytusu lub 6-proc. octu, pełniącego funkcję spulchniacza oraz zapobiegającego nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Zagniecione ciasto tłuczone jest wałkiem, i schłodzone.
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 299
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 118
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 808
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 940
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 299
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 118
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 808
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 940
Składniki
Mąkę zmieszać ze śmietaną i szczyptą cukru, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, spirytus i sól. Wszystko wymieszać, wyrobić ciasto i wybić wałkiem, by się napowietrzyło i pozostawić na 30 minut do wypoczęcia.Przykryć i lekko schłodzić. Potem ciasto bardzo cienko wałkować, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Krajać radełkiem lub nożem na 3 cm paski, długości 10 max 15 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.
Faworki wkładać partiami na rozgrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach. Po usmażeniu układać na bibułce żeby ociekły z tłuszczu. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.