Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na faworki to mąka, żółtka, niewiele tłuszczu i cukru oraz trochę spirytusu lub 6-proc. octu, pełniącego funkcję spulchniacza oraz zapobiegającego nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Zagniecione ciasto tłuczone jest wałkiem, i schłodzone.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16867
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23999
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16867
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23999
Składniki
Mąkę zmieszać ze śmietaną i szczyptą cukru, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, spirytus i sól. Wszystko wymieszać, wyrobić ciasto i wybić wałkiem, by się napowietrzyło i pozostawić na 30 minut do wypoczęcia.Przykryć i lekko schłodzić. Potem ciasto bardzo cienko wałkować, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Krajać radełkiem lub nożem na 3 cm paski, długości 10 max 15 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.
Faworki wkładać partiami na rozgrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach. Po usmażeniu układać na bibułce żeby ociekły z tłuszczu. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.