Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na faworki to mąka, żółtka, niewiele tłuszczu i cukru oraz trochę spirytusu lub 6-proc. octu, pełniącego funkcję spulchniacza oraz zapobiegającego nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Zagniecione ciasto tłuczone jest wałkiem, i schłodzone.
Mąkę zmieszać ze śmietaną i szczyptą cukru, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, spirytus i sól.
Wszystko wymieszać, wyrobić ciasto i wybić wałkiem, by się napowietrzyło i pozostawić na 30 minut do wypoczęcia.Przykryć i lekko schłodzić.
Potem ciasto bardzo cienko wałkować, starając się jak najmniej podsypywać mąką.
Krajać radełkiem lub nożem na 3 cm paski, długości 10 max 15 cm.
Każdy pasek naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.
Faworki wkładać partiami na rozgrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach.
Po usmażeniu układać na bibułce żeby ociekły z tłuszczu.
Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Chrust, tudzież faworki robione z przepisu mojej babci są najlepsze na świecie!
Odsłon: 10070
Nazwy są różne – u mnie w domu zawsze mówiło się faworki. Pięknie też chrust...
Odsłon: 9916
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1692
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17466
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 426
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7684
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1692
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17466
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 426
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7684
Składniki
Mąkę zmieszać ze śmietaną i szczyptą cukru, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, spirytus i sól. Wszystko wymieszać, wyrobić ciasto i wybić wałkiem, by się napowietrzyło i pozostawić na 30 minut do wypoczęcia.Przykryć i lekko schłodzić. Potem ciasto bardzo cienko wałkować, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Krajać radełkiem lub nożem na 3 cm paski, długości 10 max 15 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.
Faworki wkładać partiami na rozgrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach. Po usmażeniu układać na bibułce żeby ociekły z tłuszczu. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto "Och i Ach"
Desery
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Desery
Domowe lody bananowe z masłem orzechowym
Desery
Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą. Tylko 3 składniki
Ciasto "Och i Ach"
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 282
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Dzisiaj upiekłam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu placek śliwkowy. Pl...
Odsłon: 230