Do góry

Desery Przepis na:

Tradycyjny sernik

Tradycyjny sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2684

Dodano:

Odsłon: 10926

Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie. Mięciutki, puszysty. Nic dodać, nic ująć.

Składniki

  • Ciasto kruche: 200g mąki
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • Masa serowa: 1kg twarogu z wiaderka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 200g gęstej śmietany (lub creme fraiche)
  • 50g rodzynek
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • ew. cukier puder
  • mąka i masło do formy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tradycyjny sernik

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, jajko i masło. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

  2. Białka oddzielić od żółtek. Twaróg, cukier, cukier waniliowy, 3 żółtka, mąkę ziemniaczaną i śmietanę utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Rodzynki sparzyć, osuszyć i delikatnie wmieszać do masy.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę natłuścić, oprószyć mąką. Dno i boki wyłożyć kruchym ciastem, nakłuć widelcem, przełożyć masę serową. Żółtko rozkłócić z mlekiem, posmarować wierzch ciasta. Piec 60-65 minut.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń