Do góry

Desery Przepis na:

Trufle z płatkami drożdżowymi

Trufle z płatkami drożdżowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 687 Ocena: 13193

Dodano:

Odsłon: 1501

Przepis przygotowany przez Spółdzielnię Margines. Moja wersja jest nieco zdrowsza. Zamiast trufle obtaczać w wiórkach kokosowych użyłam bardzo zdrowych PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH NIEAKTYWNYCH. Płatki drożdżowe są m.in. źródłem białka i witamin z grupy B. Zwiększają odporność organizmu, mają działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, obniżają poziom cholesterolu. Gorąco polecam są wspaniałe.

Składniki

  • Płatki owsiane górskie 3 szklanki
  • kakao 4 łyżki
  • cukier 1 niepełna szklanka
  • rodzynki 100 g
  • orzechy 30-40 g
  • gorzka czekolada 300 g
  • olejek rumowy kilka kropel
  • płatki drożdżowe nieaktywne kilka łyżek
  • wrzątek do zalania
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Trufle z płatkami drożdżowymi

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane, kakao, cukier, rodzynki, orzechy, wsypujemy do sporej miski i całość zalewamy wrzątkiem.
    Wody wlewamy minimalną ilość, jak dolna warstwa zmięknie, mieszamy.
    Miskę przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, tak żeby płatki wchłonęły wodę.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do płatków, mieszamy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

  2. Z masy formujemy kulki i obtaczamy w płatkach drożdżowych.
    Schładzamy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 07 kwietnia Mam paczkę płatków drożdżowych i nie wiedziałam do czego je wykorzystać. Twój przepis wygląda smakowicie Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń