Do góry

Desery Przepis na:

Trufle z resztek ciasta

Trufle z resztek ciasta

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2523

Dodano:

Odsłon: 1696

Pomysł na to jak wykorzystać resztki ciasta - trufle z pokruszonego ciasta z dodatkiem mascarpone, wiórków kokosowych, orzechów, rozpuszczonej czekolady. Nie podaję dokładnych proporcji, tylko składniki, bo ich ilość zależy od tego ile macie ciasta, chodzi o to, żeby masa była zwarta i można było z niej ulepić kulki.

Składniki

  • kilka kawałków ciasta (babki, mazurki, murzynek, drożdżowe etc)
  • wiórki kokosowe (1-2 garście)
  • płatki migdałowe - ok 1-2 garść albo inne orzechy ( laskowe, włoskie)- może być mieszanka
  • mascarpone (150-200 g)
  • 2/3 - 1 roztopiona czekolada
  • 1-2 łyżki alkoholu (rum, nalewka, whiskey)
  • opcjonalnie trochę aromatu rumowego
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto rozdrabniamy aby powstały okruszki. Orzechy mielimy albo rozdrabniamy w moździerzu.
    Mieszamy okruszki z wiórkami, orzechami, dodajemy mascarpone, alkohol i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy - jak masa będzie za rzadka dodać wiórków/orzechów, jak za sypka dodać więcej mascarpone. Z masy ulepić kulki i obtoczyć w wiórkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń