Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Truflowy sernik z granatem"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 142
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 142
Składniki
110 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 12-16 porcji.
Ze składników kakaowego spodu zagniatam ciasto. Wykładam nim dno tortownicy wyłożonej pergaminem. Trufle łączę w garnku z mlekiem i kakao, podgrzewam do uzyskania jednolitej masy.
Ser, masło, żółtka oraz cukier puder miksuję (ok. 10 min). Ubijam pianę z białek. Do masy serowej dodaję rozpuszczone trufle. Mieszam i dodaję budyń, mąkę, proszek do pieczenia. Łączę z pianą z białek.
Truflowy ser wylewam na ciasto. Sernik piekę 60-70 min w temp. 180°C.
Z granatu wyjmuję ziarna. Czekoladę kruszę i wraz z masłem i śmietanką podgrzewam, mieszając, na wolnym ogniu, aż się rozpuszczą.
Rozpuszczoną czekoladą polewam sernik. Na jeszcze ciepłą wykładam ziarna granatu. Dzięki temu dobrze się przykleją do polewy.
Gotowe ciasto pozostawiam w chłodzie do zastygnięcia czekolady (najlepiej na całą noc). Przed podaniem sernik dekoruję dodatkowo kilkoma truflami.
Granat idealnie pasuje do truflowego sernika. Jadwiga Kwiek z FaściszowejŹródło: Kobieta i życie