Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedawno upiekłam w aifryerze crumble truskawkowe, czyli zapiekane truskawki pod kruszonką owsianą. Prosty i pyszny deser, wystarczy mieć dobre owoce i parę składników, które każdy ma w kuchennej szafce. Użycie airfryera dodatkowo skraca proces i upraszcza przygotowanie deseru. Dawniej piekłam tę kruszonkę w piekarniku w dużej foremce na tartę albo w kilku małych ramekinach, przeznaczonych dla jednej osoby. Teraz robię kruszonkę z całości składników, ale tylko część używam do posypania truskawek przed pieczeniem. Resztę przekładam do zamykanego pojemniczka i chowam do lodówki. Tym sposobem przez trzy dni możemy cieszyć się świeżo upieczoną, chrupiącą kruszonką z truskawkami.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 258
Polecam.
Odsłon: 410
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 258
Polecam.
Odsłon: 410
Składniki
Słowem wstępu: W sezonie truskawkowym używam truskawek, ale mogą być dowolne owoce sezonowe. Kwaśne owoce trzeba lekko dosłodzić, ale truskawkom w zupełności wystarcza naturalna słodycz owoców oraz cukier (słodzik) z kruszonki. Do wypełnienia mojej foremki, którą kupiłam w komplecie z airfryerem, wystarcza około 300 g truskawek i 1/3 przygotowanego ciasta. Jeśli masz większe urządzenie i większą foremkę, to będzie trzeba użyć więcej składników.
Aby przygotować ciasto, do ostudzonego płynnego masła dodaj pozostałe składniki i wymieszaj najpierw widelcem, a następnie dłonią. Niewykorzystane ciasto możesz włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki. Postaraj się zużyć ciasto w ciągu 7-10 dni. Taki „gotowiec” bardzo ułatwia przygotowanie zapiekanki następnego dnia!
Umyj i obierz truskawki, największe owoce pokrój na mniejsze kawałki, a następnie ułóż w foremce. Cel jest taki, żeby owoce ułożone pojedynczą warstwą szczelnie pokryły dno płaskiej formy, która zmieści się w komorze airfryera.
Na wierzch wysyp tyle kruszonki, ile lubisz. Ja staram się dość oszczędnie pochłaniać węglowodany proste (robię wyjątek dla owoców), więc na truskawki wysypałam 1/3 ciasta. Moja foremka ma 18 cm średnicy.
Foremkę wstaw do szuflady airfryera.
Włącz urządzenie na 160 stopni i 25 minut. Nie trzeba go wcześniej rozgrzewać.
Uwaga, jeśli truskawki pod kruszonką owsianą chcesz upiec w piekarniku, to ustaw temperaturę 180 stopni. Piecz przez około 35 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Czas pieczenia nie jest zależny od średnicy foremki. Nadzienie owocowe w środku będzie się wyraźnie gotowało, a kruszonka zapiecze się, tworząc chrupiącą warstwę.
Foremkę z upieczoną kruszonką wyjmij z airfryera lub piekarnika i zostaw na chwilę do przestudzenia. Deser najlepiej smakuje lekko ciepły, podany z gałką lodów. Albo z bitą śmietaną lub z porcją gęstego jogurtu. Możesz oprószyć mgiełką cukru pudru dla ozdoby, jeśli chcesz.
Smacznego!