Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
 
            Zaczął się sezon na świeże owoce, więc jeśli szukasz pysznego i szybkiego deseru z truskawkami, wypróbuj ten przepis. Znajdziesz w nim wszystkie ulubione smaki z dzieciństwa. Truskawki zapiekane w koglu-moglu robi się w zaledwie 15 minut. To świetna i lekka słodycz na wiosnę i lato, którą możesz podać też niezapowiedzianym gościom. Przetestuj przepis na ten puszysty deser z truskawkami i podziel się opinią! Danie zaserwuj w głębokich filiżankach lub kokilkach, a będzie wyglądać bardzo elegancko.
 
        Kokilki do zapiekania
 
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6092
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1859
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6092
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1859
 
         
         
                Składniki
Umyj i oczyść truskawki. Osuszone owoce przekrój na pół (większe kawałki na ćwiartki). Odłóż na później.
Do głębokiej miski wlej żółtka. Ubij je (mikserem lub trzepaczką) z cukrem, esencją waniliową i szczyptą soli na puszystą masę. Powinna mieć jasnożółty kolor.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Przygotuj żaroodporne kokilki lub filiżanki do zapiekania. Włóż do nich truskawki, a następnie zalej je masą jajeczną. Wstaw naczynia do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10 minut. Z wierzchu deser powinien się lekko zarumienić.
Truskawki zapiekane w koglu-moglu podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Możesz je oprószyć cukrem pudrem lub udekorować świeżymi owocami. Smacznego!