Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaczął się sezon na świeże owoce, więc jeśli szukasz pysznego i szybkiego deseru z truskawkami, wypróbuj ten przepis. Znajdziesz w nim wszystkie ulubione smaki z dzieciństwa. Truskawki zapiekane w koglu-moglu robi się w zaledwie 15 minut. To świetna i lekka słodycz na wiosnę i lato, którą możesz podać też niezapowiedzianym gościom. Przetestuj przepis na ten puszysty deser z truskawkami i podziel się opinią! Danie zaserwuj w głębokich filiżankach lub kokilkach, a będzie wyglądać bardzo elegancko.
Kokilki do zapiekania
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326179
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12019
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16643
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5378
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326179
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12019
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16643
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5378
Składniki
Umyj i oczyść truskawki. Osuszone owoce przekrój na pół (większe kawałki na ćwiartki). Odłóż na później.
Do głębokiej miski wlej żółtka. Ubij je (mikserem lub trzepaczką) z cukrem, esencją waniliową i szczyptą soli na puszystą masę. Powinna mieć jasnożółty kolor.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Przygotuj żaroodporne kokilki lub filiżanki do zapiekania. Włóż do nich truskawki, a następnie zalej je masą jajeczną. Wstaw naczynia do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10 minut. Z wierzchu deser powinien się lekko zarumienić.
Truskawki zapiekane w koglu-moglu podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Możesz je oprószyć cukrem pudrem lub udekorować świeżymi owocami. Smacznego!