Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowa tarta Tatin

Truskawkowa tarta Tatin

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2396

Dodano:

Odsłon: 166

Przyznaję się bez bicia, że nigdy nie próbowałam klasycznej tarty Tatin z jabłkami, bo nie lubię pieczonych jabłek. Stałam się za to fanką tarty bananowej (przepis innym razem:)) i robiłam ją już kilka razy. Przyszło mi do głowy, że równie dobrze może smakować z truskawkami, bo w końcu środek sezonu truskawkowego :)

Składniki

  • 100g bardzo miękkiego masła
  • 100g brązowego cukru
  • ok. 500g truskawek
  • 125g mąki
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150ml maślanki
  • 75g gęstej śmietany (18%)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 3-4 łyżeczki cukru waniliowego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

  2. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować miękkim masłem i wysypać brązowym cukrem. Truskawki umyć, odszypułkować, wysuszyć i przekroić na pół. Ułożyć ściśle przekrojem do dołu na dnie tortownicy.

  3. Mąkę, proszek, cukier i sół wymieszać. Jajko, maślankę, śmietanę, olej i wanilię wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać mieszankę mączną i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na truskawki. Formę ustawić na blasze(!) i piec 40 minut. Po upieczeniu zostawić na pół godziny do ostygnięcia w formie.

  4. Zdjąć obręcz tortownicy i odwrócić tartę do góry nogami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń