Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyznaję się bez bicia, że nigdy nie próbowałam klasycznej tarty Tatin z jabłkami, bo nie lubię pieczonych jabłek. Stałam się za to fanką tarty bananowej (przepis innym razem:)) i robiłam ją już kilka razy. Przyszło mi do głowy, że równie dobrze może smakować z truskawkami, bo w końcu środek sezonu truskawkowego :)
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 113
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2610
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 156
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 113
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2610
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 156
Składniki
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować miękkim masłem i wysypać brązowym cukrem. Truskawki umyć, odszypułkować, wysuszyć i przekroić na pół. Ułożyć ściśle przekrojem do dołu na dnie tortownicy.
Mąkę, proszek, cukier i sół wymieszać. Jajko, maślankę, śmietanę, olej i wanilię wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać mieszankę mączną i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na truskawki. Formę ustawić na blasze(!) i piec 40 minut. Po upieczeniu zostawić na pół godziny do ostygnięcia w formie.
Zdjąć obręcz tortownicy i odwrócić tartę do góry nogami.