Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na oryginalny tort? Skorzystaj z sezonu truskawkowego i przygotuj francuski torcik "Truskawkowe niebo", czyli biszkoptowe ciasto z truskawkami i budyniem.
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4223
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6341
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4223
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6341
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy 22-24 cm. Natłuść i oprósz mąką. Wymieszaj składniki na poncz (tak, by rozpuścił się cukier). Białka ubij „na sztywno” na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy
Przestaw mikser na niskie obroty. Dodaj do białek żółtka, a następnie przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Przełóż ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 20-30 minut (do suchego patyczka).
Poczekaj, aż biszkopt wystygnie i podziel go na dwa blaty. Skrop je ponczem. Jeden z blatów ułóż na dnie tortownicy.
Żółtka ubij z cukrem na kogel-mogel. Połącz z budyniem waniliowym. Mleko podgrzej w rondelku z ziarenkami z laski wanilii. Gdy zacznie się gotować, zdejmij z palnika.
Połowę mleka wymieszaj energicznie z masą z żółtek. Połącz z pozostałą ilością mleka i ponownie ustaw rondelek na palniku (niska moc). Gotuj, aż krem zacznie gęstnieć. Wówczas dodaj do niego masło i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z palnika i pozostaw do wystudzenia pod przykryciem.
Truskawki umyj, usuń szypułki. Około 250 g owoców zblenduj i wymieszaj dokładnie z rozpuszczoną w gorącej (około 70°C) wodzie żelatyną. Poczekaj, aż glazura zacznie tężeć.
350 g truskawek pokrój na połówki. Część ułóż w tortownicy tak, by ich wnętrze przylegało do boków formy. Resztę owoców rozsyp równomiernie na biszkopcie. Wyłóż na niego większość kremu i dociśnij drugą połową biszkoptu. Wierzch posmaruj resztą kremu i wylej na niego glazurę truskawkową. Wstaw do lodówki na kilka godzin.