Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowe tratwy

Truskawkowe tratwy

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 174

Pyszny deser z truskawkami. Kusi i trudno się oprzeć :)

Składniki

  • Składniki na 10-12 bez:
  • 3 białka
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • Truskawki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka zaczynamy ubijać, kiedy zrobią się białe, powoli zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Cały czas ubijamy, aż piana będzie sztywna. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kakao i jeszcze chwilę ubijamy.
    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
    Łyżką nakładamy bezę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedna „tratwa” to około 1 łyżka bezy.
    Wstawiamy bezy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni.
    Bezy suszymy 60 minut.

  2. Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na wystygnięte bezy (można zrobić to szprycą).

  3. Całość dekorujemy truskawkami i gotowe :)
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (34)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń