Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowo-bananowe muffiny;)

Truskawkowo-bananowe muffiny;)

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 422

Dodano:

Odsłon: 1422

Te muffinki są lekkie i puszyste. Za każdym razem się udają i za każdym razem inaczej smakują...;)

Składniki

  • -350g, czyli 2 szklanki, mąki pszennej,
  • -łyżka proszku do pieczenia,
  • -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • -szczypta soli,
  • -175g, czyli niecała szklanka,cukru pudru,
  • -250g, czyli szklanka jogurtu naturalnego,
  • -100g, czyli cała kostka masła
  • -2 jajka-[roztrzepane]
  • -1/3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (albo troszke ekstraktu z wanilii)
  • -150g truskawek-[pokrojonych]
  • -1 albo 2 banany [obrany i pokrojony w kostkę]
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Truskawkowo-bananowe muffiny;)

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania:


    Nagrzej piekarnik do 190*C.
    Umieść ok.20-25 papierowych papilotek na blaszce (albo przygotuj sylikonowe foremki).
    Rozpuść masło na patelni na małym ogniu.
    Odłuż masło do przestygnięcia.
    Do miski wrzuć: cukier puder, jogurt naturalny, roztrzepane jajka i stopione (ostygnięte) masło.
    Do drugiej miski przesiej: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
    Do mieszanki, w której są jajka, dodaj suche składniki i delikatnie mieszaj łyżką.
    Po chwili dodaj truskawki i banany.
    Nie mieszaj za mocno, masa powinna być gęsta i mieć owocowe grudki.
    Nakładaj ciasto łyżką papilotek i piecz przez ok.15-25minut, aż się zazłocą...Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń