Desery Przepis na:
Truskawkowo-migdałowa tarta

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 713
Dodano: 20.06.2010
Odsłon: 4277
Składniki
- truskawki, 300g
- mielone migdały, 100g
- mąka, 200g
- masło, 100g
- cukier, 200g
- jajka, 3 szt.
- konfitura truskawkowa, 4 łyżki
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Mąkę wymieszaj z migdałami i cukrem, dodaj 2 jajka i posiekane masło. Ciasto należy szybko zagnieść i włożyć do lodówki. Formę do tarty wylep 3/4 ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piecz przez 10 minut.
-
Lekko złote ciasto wystudź, posmaruj 2 łyżkami konfitury i powykładaj na nią gęsto truskawki. Pozostałe ciasto rozwałkuj i pokrój na paski. Ułóż z nich kratkę na tarcie. Kratkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego tym razem do 180 st C i piecz przez 20-25 minut. Po upieczeniu tartę posmaruj pozostałą konfiturą utartą z 1 łyżką wody. Smacznego! * Przepis oparty na tartach z przepisów zamieszczonych w "Claudii" Czerwiec, 2010r.
Komentarze do przepisu (6)

pusieczek2 10 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
już się biorę za pałaszowanie,super!!!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik 21 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
łał ale ciacho ;D0 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 21 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
na sam widok ślinka cieknie....0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 21 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
wygląda pysznie bardzo lubię takie owocowe ciasta0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 21 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
pzrepiękne, aż ślinka leci:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 20 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Rety! Jakie to musi być dobre!0 Kto głosował? | Odpowiedz