Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowo-rabarbarowy krem brûlée to klasyczny, francuski deser wzbogacony o pyszny mus owocowy.
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 34
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1428
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 290
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3224
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 323
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 34
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1428
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 290
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3224
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 323
Składniki
Żółtka ubij mikserem na wysokich obrotach przez około pół minuty. Po tym czasie cały czas miksując (już na niskich obrotach) zacznij dolewać do nich po trochu śmietanę. Gdy uzyskasz gładki krem, przelej go ostrożnie do naczynek z musem (tak, by warstwy się nie wymieszały).
Nagrzej piekarnik do 100°C. Na środkowy poziom wstaw foremki żaroodporne. Zapiekaj przez około 50 minut – aż krem się zetnie. Przestudź i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem truskawkowo-rabarbarowego kremu brûlée posyp jego wierzch równą warstwą cukru i opal specjalnym palnikiem. Gdy cukier się rozpuści i skarmelizuje, na deserze powstanie charakterystyczna skorupka. Udekoruj ją kawałkami świeżych truskawek.
Umyj truskawki i rabarbar. Odłóż kilka truskawek do dekoracji. Resztę truskawek pokrój na połówki, a rabarbar w plasterki o grubości około 1,5 cm. Przesmaż je na patelni z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Gdy zaczną się rozpadać, rozgnieć ja na niehomogenny mus (z kawałkami owoców). Wymieszaj z rozpuszczoną w wodzie mąką ziemniaczaną i jeszcze chwilę podduś. Rozdziel mus do foremek żaroodpornych – na 5-6 porcji. Przestudź.
W rondelku na niskiej mocy palnika podgrzej śmietanę z dodatkiem cukru i wyłuskanych łyżeczką ziarenek z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy śmietana zacznie się gotować, zdejmij rondelek z palnika. Lekko przestudź.