Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy pleśniak

Truskawkowy pleśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2592

Dodano:

Odsłon: 13672

Pleśniak, to kruche ciasto, które zawsze się udaje. Bardzo często wracam do tego przepisu. Jest bazą do rożnych owoców. Najbardziej pasuje mi z truskawkami. Zapraszam na bloga i pyszne ciasto z truskawkami.

Składniki

  • Ciasto: 3 szklanki mąki,
  • jedna margaryna ( 250 g) ,.
  • 1 łyżka smalcu 5 żółtek,
  • 1 łyżka śmietany, 3 łyżki cukru kryształ
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza: 5 białek ok 3/4 szklanki cukru
  • Owoce: 1 kg truskawek (powinny zakryć całą blaszkę Blaszka o wymiarach 24 x 36 cm.
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek.

    Mąkę wsypujemy do miski lub na deskę, dodajemy proszek do pieczenia i siekamy z margaryną i smalcem.


    Dodajemy cukier i żółtka, zagniatamy ciasto.

    3/4 ciasta schładzamy ok 30 min w lodowce, pozostałą część zawijamy w folię i mrozimy.

    Dno i boki blaszki smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Ugniatamy tak, by wszędzie wyrównać.

    Truskawki płuczemy , obieramy z szypułek. Osuszone wykładamy na ciasto.

    Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wylewamy na truskawki.
    Ciasto z zamrażarki ścieramy na wierzch bezy.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczmy w 180 stopniach ok 60 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń