Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Truskawkowy tunel"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
czas ok. 50 min; sztuka – 260 kcal, cena 1,40 zł
Krok pierwszy
Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawaj cukier. Na koniec do puszystej piany wlej żółtka. Masę jajeczną delikatnie połącz.
Krok drugi
Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj ze zmielonymi orzechami laskowymi i 2 łyżkami kakao. Połącz z masą jajeczną. Ciastem napełnij podłużną formę. Piecz 40 minut w temperaturze 160 st.
Krok trzeci
Truskawki opłucz, osusz, pozbaw ogonków. Pokrój w plasterki. Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj cukier waniliowy. Odstaw do schłodzenia. Upieczone i przestudzone ciasto przekrój na 3 spody.
Krok czwarty
Kolejne spody przekładaj ubitą kremówką oraz plasterkami truskawek, delikatnie dociskaj. Resztą kremówki posmaruj wierzch i boki ciasta. Udekoruj resztą owoców, posyp kakao.Źródło: Świat kobiety