Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi jeszcze z moich czasów studenckich kiedy to z alkoholem robiło się nawet galaretkę owocową :)Zapomniałam o nim, ale na szczęście przypomniała mi o nim koleżanka granita zamieszczając przepis na swoją pyszną tartę truskawkową. Postanowiłam zamieścić swoją wariację tego deseru :)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113050
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 429
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 772
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113050
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 429
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 772
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Składniki
Mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zagniatamy na kruche ciasto. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję dodajemy kilka kropel aromatu i zagniatamy do połączenia. Przygotowujemy małe foremki do tartaletek i wypełniamy je ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor. Studzimy.
Przygotowujemy budyń z 3/4 ilości mleka, tak żeby był nieco gęstszy niż normalnie. Studzimy do temp. pokojowej. Następnie powoli miksujemy go z ajerkoniakiem (dodajemy wąską strużką, powolutku). Musimy osiągną konsystencję kremu jaki nada się do umieszczenia w szprycy cukierniczej.
Masą wypełniamy ostudzone spody. Pokrojone w plasterki truskawki umieszczamy na ciastkach, a całość pokrywamy cienką warstwą galareki (wcześniej przygotowujemy) i wstawiamy do lodówki żeby galaretka zastygła.