Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto powiedział, że pieczenie ciast musi być trudne? Ten prosty, ale efektowny przekładaniec sprawdzi się zarówno na niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółką, jak i większe, rodzinne uroczystości.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11839
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16036
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5072
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11839
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16036
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5072
Składniki
Zrób biszkopt. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z mąkami. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno i dodawaj stopniowo cukier. Następnie wlewaj pomału żółtka. Dodawaj małymi porcjami mąkę i mieszaj drewnianą łyżką (delikatnie!). Dodaj wodę i nadal miksuj na niskich obrotach — tylko do połączenia składników.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Ciasto piecz ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Przygotuj krem. Budyń ugotuj i ostudź, a następnie zmiksuj go z masłem i stopniowo dodawaj cukier i mascarpone.
Przekrój biszkopt wzdłuż na 3 części. Na dolny biszkopt wyłóż dżem, potem znowu połóż biszkopt, na niego krem śmietankowy. Potem znowu biszkopt i na wierzch znowu krem śmietankowy. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto przed podaniem schłodź w lodówce.